Jön a 30-as sebességkorlátozás Terézvárosban

Jön a 30-as sebességkorlátozás Terézvárosban

30-as sebességkorlátozás (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan Terézváros minden utcájában, ahol nem jár BKK-járat, 30-as sebességkorlátozást vezetünk be, amit fizikai korlátokkal is biztosítani fogunk – ezt Soproni Tamás polgármester közölte a Facebook oldalán. A kerület momentumos vezetője ennél több részletet nem árult el, így azt sem lehet tudni, hogy mikortól tervezik bevezetni az új intézkedést, ahogyan a fizikai korlátokat sem fejtette ki részleteiben. Ezek lehetnek például fekvőrendőrök vagy az ugyancsak sebességcsökkentést szolgáló útszűkítések.

Soproni Tamás bejelentéséhez megosztott egy bő két évvel ezelőtti G7-cikket, amely arról szólt, hogy Grazban miként vált be ez a döntés. A politikus szerint ugyanis az osztrák város jó példával járt elöl: egy hasonló intézkedés után átlagosan három decibellel lett csöndesebb a város, a nitrogén-oxid-koncentráció pedig negyedével esett vissza, a gyalogos és biciklis közlekedés pedig vonzóbb alternatívává vált.

A cikkből egyébként kiderült, hogy a forgalomlassítás nemcsak a harmincas táblák felszerelését jelentette, hanem ahol szükséges volt, újraprogramozták a jelzőlámpákat, átalakították a kereszteződéseket, és elvégeztek mindenféle olyan forgalomszervezéssel kapcsolatos módosítást, amit egy szakértőkből és rendőrökből álló munkacsoport szükségesnek tartott. A lakosságot emellett széleskörű és változatos kampány keretében tájékoztatták. A környezeti hatások mellett egyébként összességében 12 százalékkal csökkent a balesetek száma.