Kaleta-ügy: A bíróság előtt tüntettek

Kaleta-ügy: A bíróság előtt tüntettek

Tüntetés a Kaleta Gábornak kiszabott ítélet miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt tüntettek csütörtök délután a számítógépén pedofil képeket tároló Kaleta Gábor ügyében született ítélet miatt. Az elmúlt napokban óriási felháborodást váltott ki, hogy a 19 ezer, kiskorúakról készült, esetenként erőszakos fotók tárolása miatt az egykori diplomata egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 540 ezer forintos pénzbírsággal sújtották. Kaleta Gábor ügyvédje fellebbezett is.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin on Facebook Watch

Az enyhének tartott ítélet ellen tiltakoztak most a „Védjük Meg A Gyerekeinket!” címmel meghirdetett demonstráción. A meghívóban azt írták, hogy a megmozdulás „gyülekezés a boldog gyerekekért”. – Tiltakozunk a gyermekek és kiskorúak szexuális abúzusa és a törvény puhakezűsége ellen a pedofília tekintetében – írták az esemény meghívójában, hozzátéve, hogy a megmozdulás nem a bíróságok ellen szól, hanem a Büntető Törvénykönyv 204-es paragrafusának szigorítását szeretnék.

Az egyik szervező szónok arról beszélt, hogy a törvényhozó hatalom szabályozása nem elég elrettentő, még egy magas rangú tisztviselő számára sem. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a törvény gyengekezűen bünteti a fiatalkorúakról készült pornográf képek tartását. – Kedves kormány, ügyészség, rendőrség! Segítsetek, mert a gyermekeink és mi is védtelenek vagyunk – mondta.

Felszólalt Orvosvári Zsolt is, aki onnan vált ismertté, hogy a kórházaknak vitt ágyakat annak érdekében, hogy az anyukák is bent alhassanak gyermekük mellett. A demonstráción arról beszélt, hogy egy olyan személynél derült fény erre az esetre, akit korábban átvilágítottak. Habár jelezte, a szervezők arra kérték, hogy ne politizáljanak, szerinte ezt nagyon nehéz megtenni, amikor az elmúlt 15-20 évben rendre hallani a politikusok kilengéseiről. – Az állam legyen szíves, garantálja nekünk azt, hogy ezek az ügyek felderítésre kerüljenek és megfelelő büntetést kapjanak ezek az emberek – fogalmazott.

Közben a Fidesz már bejelentette, hogy munkacsoport alakul, amelynek célja megvizsgálni a gyermekvédelmi rendszert, ez pedig a törvények és a büntetési tételek szigorítását hozhatja magával. Kocsis Máté, a kormánypárt frakcióvezetője azt is felvetette, hogy nyilvános listát vezethetnének a pedofilokról.

Az ügyben az igazságszolgáltatáson belül is vita indult. A bíróság arra hivatkozott, hogy az ügyészség által meghatározott ítéletet tudták csak kiszabni, ezért kapott az egykori diplomata felfüggesztettet. Az ügyészség alapvetően letöltendő börtönbüntetést javasolt, ám azzal a kitétellel, hogy amennyiben az előkészítő ülésen Kaleta Gábor mindent beismer és lemond a tárgyalásról, akkor kaphat felfüggesztetett. Ez így is történt. A közfelháborodás után már azt közölte az ügyészség, hogy a bíróság ennek ellenére hozhatott volna szigorúbb ítéletet, ha megtartják a tárgyalásokat.