Karácsony Gergely: „Dermesztő”, hogy visszadobták a keresetünket

Karácsony Gergely: „Dermesztő”, hogy visszadobták a keresetünket

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fellebbez a Fővárosi Önkormányzat, miután a Fővárosi Törvényszék elutasította a szolidaritási adó miatt benyújtott keresetüket arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre vizsgálni az államkincstár eljárásának törvényességét – közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint „dermesztő” a bíróság jogértelmezése.

A Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen, miután tizenkétszeresére emelkedett a főváros által fizetendő szolidaritási adó. Álláspontjuk szerint a szolidaritási adó jelenlegi formájában ellentétes az alaptörvénnyel, ezért bírósági úton megtámadták és jelezték, hogy 25 milliárd forintot nem fognak befizetni. Azt is közölték, hogy az adóteher már a fővárosi közszolgáltatások nyújtását sodorja veszélybe.

Elsőként Varga Mihány pénzügyminiszter közölte a kereset elutasításának hírét. A miniszter úgy értelmezte a helyzetet, hogy a főváros „az adófizetés alól próbál kibújni”. A miniszter egyúttal kifejtette, hogy a szolidaritási hozzájárulást a nagyobb bevétellel rendelkező településektől azért szedik be, hogy azzal a szegényebb települések működéséhez járuljanak hozzá.

Mint kiderült, a Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az államkincstár eljárásának törvényességét. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi médiában azt írta, hogy fellebbeznek a döntés ellen. – Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik. Ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat. Mi még emlékszünk a Bibó István Szakkollégium névadójának tanítására: érdemi bírósági kontroll nélkül a közigazgatás úri huncutság – írta. Karácsony Gergely szerint az érdemi bírósági eljárásban a főváros tudná bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. – Az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia. Csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra hozta ezt a döntését – tette hozzá.