Varga Mihály: A törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni”

Varga Mihály: A törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni”

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter közölte a Facebook-oldalán. Azt is hozzátette, hogy az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

Karácsony Gergely idén áprilisban jelentette be, hogy jogi úton támadja meg a Fővárosi Önkormányzat azt a jogszabályt, amelynek értelmében Budapestnek 58 milliárd forintot kellene befizetnie szolidaritási adó címén a központi költségvetésbe. Azzal érvelt, hogy a kormány elkötelezte magát egy Budapest-ellenes politika mellett, amit jelez, hogy míg 2018-ban, a Tarlós István vezette főváros 5 milliárd forint szolidaritási adót volt köteles megfizetni, ez az összeg mára több mint tízszeresére emelkedett. Ráadásul álláspontjuk szerint a szolidaritási adó jelenlegi formájában ellentétes az alaptörvénnyel, ezért bírósági úton megtámadják és 25 milliárd forintot nem fognak befizetni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre reagálva már többször is jelezte a kormányinfókon, hogy a dolgozó emberek nem szokták kipróbálni, hogy milyen az, ha nem fizetik be az adót, nem helyes, ha egy önkormányzat próbálkozik ilyennel.

A Magyar Hang már kereste a Főpolgármesteri Hivatalt, amint válaszolnak, arról beszámolunk.