Karácsony Gergely: A kormányoldal elkezdett hazudni, mint az állat

Karácsony Gergely: A kormányoldal elkezdett hazudni, mint az állat

A koronavírus-járvány miatti fertőtlenítés a Pesti úti idősotthonban (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányoldal elkezdett hazudni, mint az állat – így fogalmazott Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában a Pesti úti idősotthon kapcsán. Az intézményben kialakult járványhelyzet az egészségügyi dimenzión túl már egy ideje a politikai térben zajlik. A főpolgármester közben újabb dokumentumot hozott nyilvánosságra.

Hosszú napok óta zajlik a vita a főváros és a kormány között arról, hogy kit terhel felelősség amiatt, hogy a Pesti Úti Idősek Otthonában felütötte a fejét a járvány és mára 223 gondozott és 19 dolgozó fertőzöttet tartanak nyilván, míg 23 ember elhunyt.

A vita legújabb kérdése, hogy volt-e orvos az idősotthonban vagy sem. Müller Cecília országos tiszti főorvos délelőtt azt mondta: a rendelkezésre bocsátott dokumentációk alapján kiderült, hogy „legalább egy hétig fizikailag nem volt” az intézményben jelen orvos, bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni.

Karácsony Gergely ugyanakkor állítja, hogy ez nem így van, ennek alátámasztására nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyet az otthon vezetője írt a főjegyzőnek. Ebben leszögezi: „Intézményünknek a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig volt főállású orvosa”. Azt is kifejtette, hogy miután Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter meghozta azt a döntést, hogy a 65 évnél idősebb egészségügyi dolgozók nem vehetnek részt a „frontvonalbeli” munkában, egyetlen orvosuk maradt. Majd végigvette napról napra, hogy mikor mi történt.

A főpolgármester még azt is hozzáfűzte, hogy azon a napon, amikor Müller Cecília szerint nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, az intézménnyel szerződésben álló háziorvos éppen az idősotthon lakóit és ellátottjait tesztelte pont a Pesti úton. Megjegyezte azt is, hogy „a tisztiorvosi szolgálat helyett dolgozott, a kormányhivatal helyett a főváros által biztosított tesztekkel”.

Később az orvos is a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatta, amikor viszont a tisztiorvosi szolgálat utasítására végeztek rajta tesztelést, azt elrontották, ám erről csak egy hét késéssel értesítették az intézményt. – Ha valami felelőtlenség, hát ez az – írta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy amikor az orvos karanténba került, azonnal intézkedtek a pótlásáról.

Az idősotthon vezetője ezt konkrétan úgy mutatta be, hogy április 12-én az intézmény orvosát tünetei miatt házi karanténra kötelezte a kerületi tiszti főorvos. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet  segítségként 1 fő önkéntes orvos és 1 fő orvosegyetemi hallgatót biztosított. Április 13-án egy új, a Főpolgármesteri Hivatal segítségével az intézmény által szerződtetett orvos is felvette a munkát a helyszínen.