Karácsony Gergely: „A magyar kormány tényleg világszám…”

Karácsony Gergely: „A magyar kormány tényleg világszám…”

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány talán az egyetlen a világon, amely a válságban nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket – emiatt bírálta ismét a hatalmat Karácsony Gergely. A főpolgármester összeszedte, hogy más országok milyen módon és mennyi pénzzel támogatták a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került helyhatóságokat.

Mint írta, Ausztriában összesen 1 milliárd eurót osztanak szét a városok és falvak között, Németország pedig 57 milliárd eurós támogatási csomagot tervez a koronavírus miatt gazdaságilag sújtott önkormányzatok számára. Nagy-Britanniában a járvány elleni védekezéshez eddig mintegy 15 milliárd fontos támogatást adott az állam az önkormányzatoknak, míg olasz kormány 4,7 milliárd eurót utalt az önkormányzatoknak.

A példákat azzal folytatta, hogy a norvég kormány 21 millió eurónyi támogatást ad az önkormányzatoknak, Spanyolországban pedig a kormány által március 17-én bemutatott „sokk terv” számos intézkedést tartalmaz, amelyek több forrást biztosítanak az autonóm közösségeknek a koronavírus elleni küzdelemhez és a vészhelyzet gazdasági hatásainak enyhítéséhez. Svédországban a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a helyi közlekedés bevételkiesését.

– Mit csinál ehhez képest a magyar kormány? Megsarcolja az önkormányzatokat, elveszi a bevételeiket és plusz terheket ró rájuk. Ebből is látszik, a magyar kormány tényleg világszám… – fűzte hozzá Karácsony Gergely.