Karácsony Gergely a porig égett busz kapcsán: végletekig elöregedett a budapesti buszállomány

Karácsony Gergely a porig égett busz kapcsán: végletekig elöregedett a budapesti buszállomány

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Félelmetes látványt nyújtott az égő csuklós busz Kispesten. A 950-es járaton közlekedő Volvo 7000A buszon a tüzet műszaki hiba okozta, személyi sérülés szerencsére nem történt, a busz azonban szinte teljesen megsemmisült a tűzben” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A BKV-busz Budapesten, a XIX. kerületi Üllői úton gyulladt ki szombaton éjjel fél 1 körül, és szinte porrá égett a hatalmas tűzben, de szerencsére senki nem sérült meg.

A főpolgármester elmondta, meglehetősen gyakran gyulladnak ki a budapesti buszok, műszaki hiba miatt. Hozzátette, ennek oka az, hogy a fővárosi buszállomány nagyon elöregedett, a járművek cserére szorulnak, azonban a főváros nem kap elég támogatást arra, hogy ezen elhasználódott járműveket lecserélje.

– Továbbra is azt vallom: az energiaválságra és a klímaválságra adott legokosabb válasz a közösségi közlekedés fejlesztése. A közösségi közlekedés fejlesztésének következő lépése pedig a régi, kényelmetlen, benzinfaló és környezetszennyező járművek cseréje kellene legyen – fogalmazott a politikus.

Utalt arra, hogy még idén érkeznek új buszok bérleti konstrukcióban a BKV-hoz, és éppen pénteken kötött új szerződést a BKK 150 busz vadonatúj buszra cserélésére.

– De mindez nem elég. További 500 buszt kellene lecserélni gyakorlatilag holnap. Ehhez azonban nem másra, hanem a kormány belátására,  vagy legalább jóváhagyására van szükség, hogy központi forrásból, vagy legalább hitelből lecserélhessük a legöregebb buszokat – szögezte le. Szerinte nem lehet tovább tűrni, hogy a közösségi közlekedés fejlesztése és a járműcsere-program végrehajtását bármiféle rövidlátó politikai kicsinyesség akadályozza.