Karácsony Gergely átvette a civilek petícióját, Gulyás Gergely nem

Karácsony Gergely átvette a civilek petícióját, Gulyás Gergely nem

A Galvani-híd látványterve (Fotó: Vitézy Dávid Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester kedden délután átvette a Kiserdővédők Akciócsoporttól és az újbudai KörTér civil csoporttól a Galvani körút helyett forgalomcsillapítást! Című petíciójukat.  

A Kiserdővédők Facebook-os közvetítése szerint a főpolgármester a civilek kérdésére elmondta, elég bizonytalannak tűnik az, hogy még idén össze tud ülni a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Ha mégis összeül, Karácsony a Galvani-hídhoz kapcsolódó úthálózatról szóló döntés elhalasztását fogja kérni, hiszen látja, hogy milyen társadalmi feszültségeket okoz ez a fejlesztés. Hozzátette, ő is kiáll a forgalomcsökkentett beruházás mellett. Számára sem a híd megépítése a probléma (ahogy a civilek számára sem), hanem a beruházás mikéntje.

A KörTér, illetve a Védegylet Egyesület részéről elhangzott: a főpolgármesterrel arról állapodtak meg, hogy egy ilyen kérdésből nem lehet kihagyni a civileket, a kérdést társadalmi egyeztetésre kell bocsátani. Karácsony szerint jelen pillanatban nincsen olyan fázisban ez a projekt, hogy vele kapcsolatban bármilyen döntés vagy elhatározás szülessen. A főpolgármester azt ígérte a találkozón, kezdeményezni fogja, hogy a civileket bevonják a tárgyalások következő fordulóiba. 

Terveik szerint a civilek a petíciót átadták volna Gulyás Gergelynek is, a  miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nem volt hajlandó átvenni a folyamodványt, ahogy a Kiserdővédők lapunknak fogalmaztak, “a petíciónkat a Budapest Fejlesztési Központhoz irányítaná”.

Mint azt megírtuk, a Galvani-híddal, illetve az ahhoz épített úthálózattal csökkentené Budapest belvárosának forgalmi terhelését a kormány. Az új Duna-híd a tervek szerint az Andor utca magasságában a Galvani utcától indulva (innen a feltehetően ideiglenes név) érné el Észak-Csepelt, a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág fölött átívelve pedig az Illatos útba torkolna, és onnan vezetne tovább az úthálózat a Határ út irányába.

Az érintett területek lakói, civilszervezetek és szakemberek szerint a beruházással egy autópályát vezetnek keresztül a városon, ami jelentősen növeli majd a forgalmi terhelést. A Vitézy Dávid által említett négy verzió mellett további 2+1 javaslat született a híd forgalmának elvezetésére. Karácsony Gergely keddi bejelentéséig úgy volt, hogy erről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa december végéig dönt.