Karácsony Gergely: Ma keresetet nyújtunk be a kormány ellen

Karácsony Gergely: Ma keresetet nyújtunk be a kormány ellen

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közigazgatási pert indít kedden a Magyar Államkincstár ellen a Fővárosi Önkormányzat a szolidaritási adó miatt, azonnali jogvédelmet is kérünk – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

Többször elmondtuk, hogy nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is ez a szolidaritási hozzájárulás. Nemzetközi egyezmények, az alaptörvény és az önkormányzati törvény is kimondja, hogy az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami normatívára jogosultak és bevételüket nem lehet elvonni. Az idei mértéke ráadásul Budapest esteében 25 milliárddal magasabb, mint amit kap az államtól.

Az idén Budapest által befizetendő 58 milliárd forint pontosan megegyezik azzal, ami Tiborcz Istvánnak jutott a Bethlen Gábor programból. Az azonnali jogvédelem keretében azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, hogy jogerős döntésig ne vonhassa le a pénzt az Államkincstár a számláról azokat az összegeket, amellyel a központi költségvetést akarják finanszírozni. Erre a döntésre két hét van körülbelül, ha sikerrel járnak, ez esetben a 25 milliárdos különbözet a jogerős döntésig vitatott tétel lenne.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány szerint a kistelepüléseket támogatja a kormány ebből a pénzből, idézte Székesfehérvár az intézkedéssel szintén kritikus fideszes polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást, aki úgy fogalmazott, a szegény településeknek adott támogatás, amit a szolidaritási adóból kapnak, olyan mint Columbo feleége, csak beszélnek róla, de még senki nem látta. 

Hozzátette: szó nincs arról, hogy Budapest ne lenne szolidáris, érzik a felelősségüket. Ezt juttatják érvénre, amikor a közösségi közlekedést használó nem budapesti lakosok számára is működtetik a közlekedést. Abba sem hajlandók belemenni, hogy a közszolgáltatások minőségéből engedjenek. Hozzátette: voltak olyan, jobb helyzetben lévő városok is, amelyek a szolgáltatásaik leépítéséről döntöttek. Hozzátette: ezért is szervezték a budapesti lakógyűlést, melyben támogatást is kérnek ehhez.

Karácsony Gergely szerint a bíróságnak több oka is van arra, hogy megadja az azonnali jogvédelmet, mert például arról, hogy Fővárosi Önkormányzatnak mennyi adót kellene befizetnie, határozatnak kellene lennie, de ilyen nincs, és így nincs jogorvoslati lehetőség, azaz alkotmányellenes. A per címzettje a Magyar Államkincstár, mert az szedi be a szolidaritási adót.

A nemzet fővárosa megküzd a bevételeiért a saját és az ország érdekében – mondta Karácsony Gergely. Kérdésekre válaszolva a főpolgármester elmondta, ha megnyerik a pert, akkor szerinte „kártyavárként omlik össze” az önkormányzati finanszírozás ügye, és akkor a kormánynak újra kell gondolnia a rendszert. Leginkább annak a kimondását várják a bíróságtól, hogy az önkormányzatok saját bevételeit a kormány nem veheti el – közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: nem a költségvetési törvény alkotmányellenességét szeretnék kimondatni, hanem a Pénzügyminisztérium döntésének elmulasztását viszik a bíróság elé. Szerinte ha megnyerik a pert, akkor az az önkormányzatiság védelmében nagyon fontos előrelépés lesz, és egyben a per tesztje annak is, hogy a „Magyarországon a jogállam még nyomokban kimutatható-e”.