Karácsony Gergely: Só helyett környezetbarát anyaggal szórnak a fővárosban

Karácsony Gergely: Só helyett környezetbarát anyaggal szórnak a fővárosban

Csúszásmentesítés (Fotó: FŐKERT Nonprofit Zrt. Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Főkrt az idei év decemberétől útszóró só helyett kizárólag környezetbarát, zeolit tartalmú csúszásmentesítő anyagokat használ – közölte Facebook oldalán Karácsony Gergely.

A cég kifejtette, hogy bár a só kétségtelenül jó jégoldó tulajdonsággal rendelkezik, de környezeti szempontból kifejezetten káros, főként, ha a sós-havas latyak a növényekre, fák tövébe kerül. Emiatt ugyanis a fák nem tudnak elegendő vizet felszívni, a nátrium-klorid pedig fontos tápanyagokat, mikroelemeket szorít ki a talajból. Arról nem is beszélve, hogy a cipők és nadrágszárak egyik legádázabb ellensége.

Az általuk használt zeolitos csúszásmentesítő azonban nem csak rendkívül jó jégolvasztó hatással rendelkezik, de a talajba szivárogva nem károsítja az élővilágot, sőt javítja a talajszerkezetet, növeli magnézium és kálium tartalmát, így a növények tápanyag utánpótlásában is kedvező szerepet játszik. Továbbá lényegesen kedvezőbb a fém- és betonkorróziós hatása, így a szilárd burkolatokat sem károsítja.