Karácsony Gergely szerint morális kötelesség kiállni az orosz ellenzéki Navalnij mellett

Karácsony Gergely szerint morális kötelesség kiállni az orosz ellenzéki Navalnij mellett

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a 2021. január elsejei videójában (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Morális kötelesség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mellett kiállni, miként közös európai értékeink alapján kötelesség megvédeni az oroszországi demokráciát és szabad nyilvánosságot is – írta Budapest főpolgármestere szerdán a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely bejegyzése szerint „ilyen, amikor dübörög a diktatúra. Alekszej Navalnijt, a legismertebb orosz ellenzékit az orosz állam börtönbüntetéssel sújtja, miután túlélte az irányuló, államilag támogatott gyilkossági kísérletet és még ahhoz is volt mersze, hogy visszatérjen a hazájába”. Hozzátette: amit látunk, gyáva kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a rendszer kritikusait és elhallgattassák az orosz nép szabadságvágyát.

– A demokráciát talán el lehet nyomni ideig-óráig, de véglegesen legyőzni soha nem lehet – írta Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint miközben a demokratikus világ kiáll Navalnij és a békésen tüntető orosz tömegek mellett, a magyar kormány „csak tessék-lássék vagy éppen sehogy nem” csatlakozik ezekhez felhívásokhoz, ehelyett növeli Magyarország kiszolgáltatottságát Oroszországnak.