Karácsony Gergely: A rendszer recseg és ropog

Karácsony Gergely: A rendszer recseg és ropog

A főváros és diákszervezetek március 15-i rendezvényen a Szabad sajtó útján (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendszer recseg és ropog, egyszer vége lesz – ezt mondta március 15-i beszédében Karácsony Gergely a főváros és diákszervezetek közös rendezvényén. Szerinte egyre többen elégedetlenek a kormánnyal, bár azt is látja, hogy jócskán vannak, akik az ellenzékkel is. A rendezvényen lejátszották Alekszej Navalnij özvegyének üzenetét is, aki arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin „politikai cinkosa” Orbán Viktor. 

A Navalnijról való megemlékezéssel kezdte ünnepi beszédét március 15-én Karácsony Gergely. Felidézte, hogy amikor a parlamentben egy perc néma csenddel adóztak volna az orosz ellenzékinek, a kormánypárti politikusok nem álltak fel. Szavai szerint azok, akik ma Putyint választják Navalnij helyett, akármiről is szónokolnak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, nem a magyar szabadságért harcolnak, hanem a sajátjukért. – Magyarország nem Oroszország. Még – mondta, hozzátéve, hogy napról napra közeledik felé.

A főpolgármester kitért a bicskei gyermekotthonban történtekre, amely olyan erővel tört a felszínre, hogy beleremegett a rendszer. Abból látszik, hogy Magyarország már nem köztársaság, hogy olyan elnöke lehetett, aki kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédjének. Szerinte ha rajtuk múlna, Putyin is kegyelmet kapna. Az egész botrány kapcsán azt mondta, hogy a rendszer recseg és ropog és egyszer vége lesz, az időpontot nem tudja, de azt látja, hogy a magyarok fellázadtak.

Karácsony Gergely szerint a szabad köztársaság ma az önkormányzatokban is ott van. – Ma Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, ma Budapesten a budapestiek vannak hatalmon, mert Budapest köztársaság – fogalmazott. Szavai szerint egyre többen elégedetlenek a kormánnyal, de tudja, jócskán vannak, akik elégedetlenek az ellenzékkel is. – Én is többet vártam magunktól – mondta, a hamarosan esedékes önkormányzati választás ugyanakkor szerinte nem a pártokról szól, hanem arról, hogy lesz-e még menedéke a köztársaságra vágyóknak. Itt kitért Szentkirályi Alexandrára, aki a Fidesz jelöltje lehet, azt mondta róla, hogy egy dologgal hívta fel magára a figyelmet, hogy kitüntette a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjét.

A rendezvényen Nagy Zsolt színművész lépett elsőként színpadra, majd őt követték a diákszervezetek képviselői.

Aschenbrenner Lili, a Fridays For Future Magyarországtól azt a kérdést tette fel, hogy mit jelent magyarnak lenni? – Nekem magyarnak lenni az az érzés, amikor külföldről minden probléma ellenére is hazavágyom Magyarországra. Tudom, hogy bárhol vagyok, sehol nem érzem magam úgy otthon, mint itt – mondta. Elmondása szerint mindenkinek mást jelent a magyarság, de a közös múltunk, jelenünk és jövőnk összeköt minket, hiszen egy országban élünk. Ők, a diákszervezetek évek óta ezért dolgoznak. – És igenis jogunk van beleszólni a ma születő politikai döntésekbe, mert ezek a döntések rólunk is szólnak! – szögezte le. Peraki-Borsos Noel, az Egységes Diákfronttól pedig azt hangsúlyozta, hogy kötelességük sőt, felelősségük van szólni magukért, de főleg egymásért. – Azt szeretnénk, hogy a mi országunk, a mi jelenünk, a mi jövőnk szóljon rólunk! A mi oktatásunk szóljon rólunk! A mi városunk szóljon rólunk! – mondta.

Ádám Zoltán, a Corvinusról kirúgott oktató arról beszélt, hogy ez az ország ott tart, mint 2006-ban, egy fordulópont előtt. Elhangzott ugyanis az Orbán-kormány őszödi beszéde, ez pedig a kegyelmi botrány és semmi nem lesz többé ugyanaz, mint előtte volt. Mint kifejtette, a kormány a kétharmados többsége birtokában szisztematikusan leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét, a nyilvános elszámoltathatóság biztosítékait.

A tüntetésen levetíttek egy videót Alekszej Navalnij özvegyétől is. Julia Navalnaja többek között arról beszélt, hogy férjét megölték. Élesen bírálta Vlagyimir Putyint, aki szerinte egyedül nem tudott volna megbirkózni elhunyt férjével. Sajnálatosnak nevezte, hogy egyik politikai cinkosa Orbán Viktor. Szerinte Putyin azért tudott háborút indítani Ukrajna ellen és azért tudta férjét megöletni mert tudta, mert vannak szövetségesei Európában, akik segítenek aláásni az európai egységet.