Kásler: Elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv

Kásler: Elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára (b), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) és Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos (j) sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv (Nat) – jelentette be Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere az MTI szerint sajtótájékoztatón. Elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket a minisztérium és az Oktatási Hivatal honlapján napokon belül közzétesznek. A kiosztott háttéranyag szerint a tankönyvellátás felkészült a változások kezelésére, zavartalan lesz az ellátás a következő tanévre is. A módosított Nat az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Kásler Miklós szerint a természettudományos tárgyak esetében „science típusú” tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék. Az idegennyelv-oktatásban az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet. Meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerőpiaci elvárások egységét. A tanterv kitér azon ismeretekre, amelyek a „harmonikus családi élet kialakításához szükségesek”.

A miniszter szerint a módosított Nat csökkentheti a lemorzsolódást is, a végzettség nélküli iskolaelhagyást. Hajnal Gabriella, miniszteri biztos úgy fogalmazott: a módosított Nat középpontjában a gyermek és a pedagógus áll. Csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát.  Az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező. A maximumban már benne van a heti öt testnevelés óra is.

A 11–12. évfolyamon összesen a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra. Ehhez jön még négy kötelezően választható tárgy, a korábbi fakultációknak megfelelően, illetve választható tárgyként négy illetve öt óra plusz.

Hajnal cáfolta, hogy megszűnnének tantárgyak, így a médiaismeret, mint kötelezően választható tárgy is megmarad, mostantól két évfolyamon is lehet majd tanulni. A 8. és 12. évfolyamon jelenik meg az állampolgári ismeretek, amely gyakorlatorientált információkat kíván közvetíteni, így például megtanulják a diákok, hogyan kell használni az ügyfélkaput. A digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak Lehetőség lesz a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal kiváltani a kémia, fizika és biológia tárgyakat, és tartalmi megújuláson esett át a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak.  

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elárulta: a módosított dokumentum további feladatokat ad majd a pedagógusképzés és továbbképzés területén. Hangsúlyozta, hogy a megváltozott tartalmakra megfelelően fel kell készíteni a pedagógusokat. A változások az érettségi szabályozását is érintik majd, a vonatkozó pontokat az év második felében rendezni kívánják.  

Kásler Miklós szavai szerint a módosított Nat minden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket. Mint mondta: a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.