Kásler nemet mondott, most kiáll a budaörsi igazgató

Kásler nemet mondott, most kiáll a budaörsi igazgató

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár minden véleményezésre jogosult szerv támogatta a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium vezetői pályázatát, Kásler Miklós mégis nemet mondott. Ez az igazgató nyílt leveléből derült ki, amiről a 24.hu számolt be. A miniszter emellett nem tartotta elég jónak a Herman Ottó Általános Iskolát vezető Turcsik Viktor beadványát sem. Mindketten évtizedek óta dolgoznak intézményvezetőként.

Az Illyést irányító Árendás Péter az iskola Facebook-oldalán jelentette meg levelét, amiben leírta: Budaörs, a tantestület, az iskolaszék, a diákönkormányzat és az Érdi Tankerület is egyetértett a maradásával. Kásler mégsem fogadta el pályázatát, nem nevezte ki öt évre igazgatónak, mindössze egy évre szóló megbízást adott. „Számunkra ugyanolyan fontos iskolánk közéletisége, nyílt-befogadó légköre, vitákra, újításokra, önálló véleményre- és döntésekre ösztönző szellemisége, mint a kimagasló tanulmányi-, sport- és kulturális eredményeink. Májusi ballagási beszédem egyik gondolata ez volt: legkésőbb a felnőtté válás küszöbén mindenkinek el kell döntenie – értékek szerint akar-e élni, vagy érdekek szerint” – fogalmazott Árendás Péter.

Az Emmi az elutasítást azzal indokolta a 24.hu-nak, hogy „a jogszabályban kijelölt döntéshozó nem találta meggyőzőnek a két vezető szakmai pályázatát.”

Turcsik helyére sem volt más jelentkező, így az ő megbízását is meghosszabbították egy évvel. Jövőre mindketten újra pályázhatnak.

A döntés nem nyerte el a budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás tetszését sem. „Az önkormányzat, amely évtizedeken át rengeteg pénzt áldozott – és áldoz még most is – arra, hogy a budaörsi gyerekek városunkban kiemelkedő színvonalú oktatásban részesülhessenek, már nem fenntartója az iskoláinak, azokat az állam elvette tőlünk, így az igazgatói kinevezésekbe sincs beleszólásunk. A kormányzatnak pedig láthatóan nem számít sem a budaörsi szülők, sem a tanárok, sem pedig a város választott képviselőinek a véleménye” – írta Facebook-oldalán.

Fenyegető levél érkezett a budaörsi tanárokhoz | Magyar Hang

Áprilisban számoltunk be arról, hogy Budaörs pedagógusközössége nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz azzal, hogy bérüket ne a vetési alapból, hanem a minimálbérből számítsák. Reagálást akkor nem kaptak, máshonnan érkező fenyegetést viszont igen.

Áder János múlt csütörtökön írta alá a köznevelési törvénynek azt a módosítását, ami megszünteti a tantestület, a diákönkormányzatok és a szülők véleményezési jogát az igazgatói kinevezéseknél.