Kásler: Rendkívül pontosan és helyesen döntött a kormány a járvány egész időszakában

Kásler: Rendkívül pontosan és helyesen döntött a kormány a járvány egész időszakában

Kásler Miklós (Forrás: Kásler Miklós Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mindenekelőtt megemlíteném azt, hogy rendkívül pontosan és helyesen döntött a kormány a járvány egész időszakában, ami azt jelenti, helyes volt a felismerés, hogy világjárványról van szó, a WHO ezt csak márciusban jelentette be, de az operatív törzs létre jött január 31-én, messze-messze egész Európa előtt – erről beszélt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője hétfőn a kormánypárti Hír TV-nek.

Kásler szerint ennek folyománya volt, hogy a járvány első fázisát „összehasonlíthatatlanul jól” vészelte át Magyarország, illetve „a járvány egész folyamatában helyes döntések voltak, helyes helyzetmegítélés történt, jól ítéltük meg a magyar egészségügy állapotát, jól ítéltük meg az orvosaink felkészültségét, nővéreink humanitását”. – Nem tudok mondani visszatekintve az egy évre egyetlen egy olyan körülményt se, amit ne helyesen ítéltünk meg volna – mondta.  Arra a miniszter már nem tért ki, és később sem került szóba, hogy Magyarországon közel 30 ezer áldozatot követelt a koronavírus, ami miatt egy időben hazánk az egymillió főre eső áldozatok számát tekintve világelső volt.

Kásler arról is beszélt, „ha nézzük, hogy mi történik a világ országaiban, mindenütt a leginkább átoltott országok – Izrael, Egyesült Államok Anglia illetve most már mi is ott vagyunk körülbelül, ahol az angolok vannak – , azt lehet tapasztalni, hogy egy átoltottsági szinten 50-60 százalék között az oltás iránti törekvés az nagyon határozottan visszaesik. Én úgy gondolom, hogy a magyar emberek mindig rendkívül értelmesen reagáltak az eseményekre és megértik azt, hogy most már nem csak a környezetük egészségéről van szó, de a saját egészségükről is (...)”.

A politikust a Hír TV műsorvezetője arról is kérdezte, hogy a miniszter korábban azt nyilatkozta, a járvány alatt akadozó ellátások most új lendületet kaphatnak, és vajon mennyi idő alatt hozhatja be az egészségügy a lemaradást. – Én nem is úgy gondolom, hogy akadozott volna, hanem rendkívül tervszerűen, mindig a járvány megfelelő fázisához igazodva működött, soha egyetlen egy másodpercig nem szünetelt semmilyen sürgősségi ellátás – mondta Kásler. Itt azért a műsorvezető, Velkovics Vilmos emlékeztette Káslert, a tervezett beavatkozásokban volt lemaradás, amire ő azt mondta: „az egy másik kérdés”, a világ más országaiban is halasztottak az olyan műtéteket, amelyek halasztása esetén nem volt szó életveszélyről vagy tartós egészségkárosodásról.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, ha a járványról van szó, Magyarország leginkább a gratulációkat fogadja.