Katarina Barley: „Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni”

Katarina Barley: „Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni”

Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke (FOTÓ: Katarina Barley / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz megpróbálja minden lehetséges módon lejáratni a kritikusait, és a sajtó nagy része a párt kezében van. Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. Épp ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét – nyilatkozta a 444-nek Katarina Barley, az Európai Parlament szocialista alelnöke, aki az elmúlt hetekben több németországi interjújában is nekiment a magyar kormánynak.

Mint ismert, Barley egyik ilyen interjúja alaposan kiverte a biztosítékot a Fidesznél, amely Soros György katonájának nevezte a politikust, és a német Deutschlandfunk pontatlan – azóta már átírt – címe alapján arról beszélt, hogy az alelnök „ki akarja éheztetni Magyarországot”. Ezzel kapcsolatban Barley a 444-nek hangsúlyozta: „A kritikám az ország vezetőjének szólt, konkrétan Orbán Viktornak, és különösen annak, hogy teljesen elfogadhatatlan, amit az EU-s támogatásokkal művel”.

Ami a jogállamisággal kapcsolatos vitát illeti, Barley szerint a néppárt sem fogad el olyan költségvetést, amely nem tartalmaz számon kérhető jogállamisági feltételeket. Mint hozzátette, a Fidesz ez ügyben még a saját pártcsaládjával is szembekerült, ugyanakkor a négy legfontosabb frakció vezetői úgy döntöttek, hogy ez a Parlament kiemelten fontos ügye legyen a költségvetésről szóló tárgyalásokon.

Amikor az újságíró azt részletezte, hogy a magyar miniszterelnök hogyan látja a probléma lényegét, Barley nem sokat teketóriázott és közölte: „érdemes mindig gyanakodva hallgatni, amit Orbán az Európai Unióról mond, mert általában hazudik”.  Majd a politikus rátett még egy lapáttal: „Magyarország esetében azt látják, hogy a pénzüknek egy  hatalmas része nem a magyar nép javát szolgálja, pedig ezt nekik szánták. Ehelyett ez a pénz személyesen Orbánnak megy, a vejének, meg a barátjának, aki Magyarország leggazdagabb embere lett”. 

Az interjú folyamán később pedig megjegyezte: „A fideszesek esetében azt látjuk, hogy végső soron minden cselekedetüknek egyetlen végső célja van: a hatalmuk bebiztosítása. Ezért akarnak mindent az ellenőrzésük alatt tartani. Összekeverik a demokráciát a többség diktatúrájával. De a demokrácia nem ez.”

Az EP alelnöke arra a kérdésre, hogy lesz-e még idén egyezség a jogállamisági mechanizmusról, azt felelte: „A késlekedésért a Tanács a felelős. A Parlament már februárban elkészítette a javaslatát a jogállamisági mechanizmusról. Orbán most zsarol, és azt mondja, hogy ha hatékony jogállamisági feltételek lesznek, akkor ő megvétóz minden mást.”

Arra is emlékeztetett, hogy Magyarország kapja az egy főre eső legnagyobb támogatást az EU-tól, ugyanakkor „sem a tagállamok vezetői, sem pedig az európai választópolgárok nem akarják, hogy ez a pénz Orbán vagy a veje vagy a legjobb barátjának a zsebébe menjen. Ezt nem fogjuk megengedni. Nem csak az európai adófizetők, hanem elsősorban a magyar nép miatt sem engedhetjük meg. Mert ez a pénz a magyar népnek jár” – e szavakkal zárta az interjút Katarina Barley.