Keleti turnéra indul Szijjártó Péter

Keleti turnéra indul Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter brüsszeli sajtótájékoztatóján 2021. május 20-án. (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt nap, hét ország, 21 962 km, 32 és fél óra repült idő, de péntek estére már itthon is leszünk! – üzente Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

A külügyminiszter egy térképes animációban mutatta meg, mi vár rá az elkövetkező öt napban. Különösen figyelemre méltó, hogy többek között Kínába, Oroszországba, Izraelbe és Üzbegisztánba is ellátogat majd. A program kapcsán megjegyzi, „három miniszterelnök, külügyminiszterek, gazdasági miniszterek, energetikai óriásvállalatok főnökei, nemzetközi fórum, gazdasági vegyesbizottság, vakcinák átadása, lesz sok minden”.

– Szijjártó Péter Vang Ji külügyminiszter meghívására érkezik Kínába. Onnan Izraelbe megy, ahol a külügyminiszter mellett fogadja Benjamin Netanjahu kormányfő – tájékoztatta a szaktárca a miniszter programjáról érdeklődő Indexet.

Mint írták, Kínában a vakcinaszállítmányokról, a járvány elleni közös védekezésről esik majd elsősorban szó. Szlovéniában és Csehországban is a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi és gazdasági kérdések lesznek napirenden, Oroszországban pedig az energetikára kerül a hangsúly. Szijjártó Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal, illetve találkozik a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval és a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel is.