Sólyom Lászlóra emlékeztek a Sándor-palotánál – képeken a gyertyagyújtás

Sólyom Lászlóra emlékeztek a Sándor-palotánál – képeken a gyertyagyújtás

Gyertyagyújtással emlékeztek a vasárnap elhunyt, korábbi köztársasági elnökre, Sólyom Lászlóra hétfő este a Sándor-palotánál. (Fotó: Beliczay László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyertyagyújtással emlékeztek a vasárnap elhunyt korábbi köztársasági elnökre, Sólyom Lászlóra hétfőn este a Sándor-palotánál. Lapunk fotóinak tanúsága szerint Karácsony Gergely, Navracsics Tibor és Deutsch Tamás is részt vett a Schiffer András és Hont András által szervezett eseményen

A volt köztársasági elnök hosszú betegség után, vasárnap hunyt el 81 éves korában. Sólyom László 1942. január 3-án született Pécsett, ott is végezte jogi tanulmányait, diplomát 1964-ben szerzett. Kutatási területe a polgári jog története, összehasonlító polgári jog, alkotmányjog. Kezdettől fogva részt vett a Duna-mozgalomban, a Duna Kör alapító tagja volt, a ’80-as évek elejétől a nem hivatalos környezetvédő mozgalmak jogi tanácsadója. 1987-ben a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, 1989-ben elnökségi tagja volt, tevékenyen részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában is. 

1989. november 24-én az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta, ezért párttagságáról és minden társadalmi szervezetben való tagságáról lemondott. 1990-től 1998-ig, mandátuma lejártáig háromszor választották meg elnöknek, vezetésével az Alkotmánybíróság több fontos kérdésben hozott határozatot. Az Országgyűlés 2005. június 7-én a harmadik köztársaság harmadik elnökévé választotta, 2010. augusztus 5-ig töltötte be ezt a posztot.