Két év kihagyás után visszatérhet a tavaszi szóbeli érettségi

Két év kihagyás után visszatérhet a tavaszi szóbeli érettségi

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2021-ben és 2020-ban a koronavírus-járvány miatt tavasszal csak írásban vizsgáztak a végzős középiskolások, idén azonban – omikron ide vagy oda – visszaállhat a korábbi vizsgarend – írja az Eduline.hu oktatási szakportál az Oktatási Hivataltól (OH) kapott válasz alapján.

„Jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra” – válaszolta az Eduline kérdésére az Oktatási Hivatal. A lap arra volt kíváncsi, a koronavírus-járvány miatt idén is elmaradnak-e a tavaszi szóbeli érettségi vizsgák, és a válasz arra utal, hogy valószínűleg megtartják a szóbeli érettségit. 

Az OH néhány napja már közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban is külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a 1,5 méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

Az Eduline arról is ír, hogy egy végzős osztály petíciót indított a szóbelik törléséért, amelyhez eddig 12 ezren csatlakoztak. A petíció kezdeményezői szerint a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk.

Hozzáteszik: 2021 szeptembere óta papíron ugyan jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokan kerültek karanténba, sok diák és tanár fertőződött meg koronavírussal. A petíció szövegéből kiderül, az aláírásgyűjtés elindításakor a kérelem szövegét író osztály összes olyan tanára koronavírusos volt, aki kötelező érettségi tárgyat tanít.