Két intézmény „elszállt” rezsije csődbe juttathatja Érdet

Két intézmény „elszállt” rezsije csődbe juttathatja Érdet

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok intézményeik nyitvatartásában érdekeltek, ezért azt várják a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudják megoldani a rezsiköltségek kigazdálkodását – mondta Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Tetlák Örs sürgette, hogy ezen felül nyújtson a kormány azonnali és lehetőség szerint teljes kompenzációt a megemelkedett rezsiköltségekre, a települések méretétől és vezetőik pártállásától függetlenül.

Mindezek mellett az LMP azt kéri a kormánytól, hogy indítson azonnal országos és szociális alapon nyugvó épületszigetelési, épületkorszerűsítési programot. Ugyanis ha a kormányzat ebben a helyzetben magára hagyja az önkormányzatokat, újra nemcsak az ellenzéki településvezetőket, hanem a magyar lakosságot, a magyar családokat fogja büntetni – jelentette ki az ellenzéki politikus. Tetlák Örs szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tartja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit, például az idősotthonokat vagy a hajléktalanellátást nyújtó intézményeket, valamint az óvodákat, bölcsődéket.

Példaként említette, hogy Érden két intézmény – egy szociális központ és az érdi szakrendelő – „elszállt” rezsiárai csődbe juttathatják a 75 ezres lakosú megyei jogú várost az agglomerációban. Az LMP országos elnökségének tagja drámainak, kilátástalannak nevezte a helyzetet.

Egyeztetést vár a kormánytól a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), erről levelet is írtak Pintér Sándor belügyminiszternek szeptember elsején – mondták egy pénteki sajtóeseményen a MÖSZ vezetői. Jelen volt a MÖSZ elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, továbbá a szervezet társelnökei is: Karácsony Gergely főpolgármester és Eszes Béla, Jánoshida polgármestere.