Rezsiválság: Pintér Sándortól kérnek egyeztetést az önkormányzatok

Rezsiválság: Pintér Sándortól kérnek egyeztetést az önkormányzatok

Karácsony Gergely, Gémesi György és Eszes Béla (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Fotó: Ancsin Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyeztetést vár a kormánytól a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), erről levelet is írtak Pintér Sándor belügyminiszternek szeptember elsején – mondták egy pénteki sajtóeseményen a MÖSZ vezetői. Jelen volt a MÖSZ elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, továbbá a szervezet társelnökei is: Karácsony Gergely főpolgármester és Eszes Béla, Jánoshida polgármestere. 

A levélben Gémesi György arról írt, azt, hogy a kormány kizárja az önkormányzatokat a rezsicsökkentésből, „sajnos nem előzte meg párbeszéd”. – Mára világossá vált, hogy a brutális, kigazdálkodhatatlan energiaárak miatt valamennyi települési önkormányzat korábban tervezett költségvetése nem tartható – érvelt a polgármester. Egyúttal kezdeményezte Pintérnél az érdemi párbeszéd érdekében, hogy hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát.

Gémesi elmondta, konkrét javaslattal érkeznének az egyeztetésre. Azt kérik, hogy a kormány biztosítson lehetőséget az önkormányzatoknak arra, hogy az államtól tudjanak áramot és gázt vásárolni – ezért a települések megfizetnék a piaci árat is. Bár hasonlóra most is van lehetőség, de jelenleg annak, aki az államhoz fordul ezért, plusz tíz százalékos extraköltséget kell fizetnie. Azt is kérik a kormánytól, hogy azoknak a települések, akiknek gondot okozna fizetni az energiáért, kapjanak hosszabb időt az adósság rendezésére, legyen elég ezt nyárig megtenni. 

Ugyanis most már az is problémát okoz – ahogyan azt Cser-Palkovics András fideszes városvezető is panaszolta – hogy az energiaszolgáltatók már ajánlatot sem adnak az önkormányzatoknak, vagyis még az a település sem tud vásárolni, amelyik képes lenne azt megfizetni. – Nem vállalhatjuk azt a kockázatot, hogy sötétbe boruljanak a településeink – jelentette ki Gémesi György. Szerinte azért van szükség kormányzati beavatkozásra, mert az ő pufferrendszerük sokkal erősebb, mint az önkormányzatoké, akiket az elmúlt két évben kivéreztettek.

Olyan családok kérnek segítséget, akik még soha

Eszes Béla, a 2500 fős Jánoshida vezetőjeként elmondta, több mint kétezer önkormányzatnál veszélybe került, hogy biztosítsák a szükséges szolgáltatásokat a lakosságnak. – Nem létezik annyi fa, hogy minden önkormányzat fával fűtsön, nem is lehet beszerezni, ha pedig mégis, akkor horribilis az összege – vélte a polgármester. Azért ahol megoldható, ott fával fűtenek, ezért például az idősek nappali ellátását átköltöztetik a faluházba. Például a közvilágítás kapcsán elmondta: nekik december 31-ig van szerződésük a szolgáltatóval, 65 forintért vásárolják az energia kilowattját, de ha ma kötnének új szerződést, ugyanez 380 forint lenne. Ez azt jelenti, hogy egy hozzájuk hasonló kistelepülés ma 3,5 millió forintot fizet a közvilágításért, az új szerződéssel ez 20 millió forint lenne.

Arról is beszélt, a lakosságnál is óriási lesz a probléma, és bár az önkormányzatnak kéne segíteni, de szociális kereteik végletesen lecsökkentek a járvány után. Olyan családok is bejelentkeztek az önkormányzathoz tűzifáért, akik még soha – mondta Eszes Béla. Vagyis szerinte ha az állam nem segít az önkormányzatoknak, akkor a települések se fognak tudni ezeknek az embereknek, ami pedig katasztrófához fog vezetni. 

Budapest csak negyedévre szerződne

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, nagyobb a baj, mint amit jelenleg látni lehet, és a következő időszak még nehezebb lesz akkor, ha nem beszélünk róla őszintén. Példaként említette, hogy Magyarországnál jobb helyzetű európai országok is drámai hangot ütnek meg az elkövetkezendő téllel kapcsolatban, és vannak olyan nagyvárosok, ahol már arra is felkészülnek, hogy milyen szolgáltatást kell leállítani, ha nem lesz elég energia.

Elmondta, korábban a nagyobb önkormányzatok jellemzően nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy az államtól vegyenek áramot, mert sokáig a világpiaci ár volt a kedvezőbb, mint a rezsicsökkentett ár, most viszont, hogy „beütött a krach”, a kormány visszafogta a védőhálót. – Ma közbeszerzést kiírni akár csak egy éves időszakra is energiabeszerzésre tulajdonképpen egy lehetetlen feladat. A legtöbb település vagy nem kap ajánlatot vagy olyat, amibe az energiakereskedők az összes lehetséges kockázatot beszámítják az árba – magyarázta a főpolgármester.

Például beszámítják a forint gyengülésének kockázatát – ezért jellemzően 450 forintos euró árfolyammal kalkulálnak –, de azt is, hogy nagyon ingadozik az áram napi ára. Budapest ezek miatt abban gondolkodik, hogy csak negyedévre szerződjenek energiabeszerzésre. Miután a mostani helyzet „egész Európát a földbe fogja döngölni”, bízik benne, hogy az európai energiacsúcs hoz majd valamilyen, a piacot rendszabályozó intézkedést, főleg azért, mert az energiaszolgáltatók nagy része közösségi tulajdonban van. 

Arra is kitért, hogy a napi krízismenedzselés nem veheti el a figyelmet a beruházásoktól, Budapest például szeretné, ha 2030-tól maga termelhetné meg a közszolgáltatásai ellátásához szükséges energiát. Ez megtehető lenne, nap- és szélenergiával, illetve újabb szemétégető megépítésével képes lehetne erre szerinte. Hozzátette: ehhez természetesen kell partnerség, minimum az, hogy a kormány az önkormányzatok pénzügyi mozgásterét bővíti. Utóbbi kapcsán elmondta: nagy valószínűséggel Budapest idén nem fogja tudni teljesíteni azt a jogszabályokban foglalt követelményt, hogy december 31-én ne legyen a folyószámláján adósság. 

Az energiaválság kapcsán arról is beszélt, például dilemmáznak azon, legyen-e idén karácsonyi díszkivilágítás. Szerinte ez nem energetikai meg pénzügyi kérdés első sorban, és az emberek szeretik is a díszkivilágítást, de ezzel azt üzennék az embereknek, hogy minden rendben van, mikor valójában óriás problémák vannak.

Lázár János múzsájának is üzentek

A Magyar Hang kérdésére Gémesi György elmondta, hogy legutóbb július 16-án találkoztak rezsiügyben a kormány képviselőivel, de ez inkább csak egy tájékoztatás volt arról, hogy kikerülnek a települése a rezsicsökkentés alól, minthogy valódi egyeztetés lett volna.

Karácsony Gergely Budapest vezetőjeként pedig azt mondta, az új kormányzati struktúrában elfelejtették megnevezni a fővárosi kapcsolattartásáért felelős személyt. Vagyis jogilag továbbra is létezik a korábbi ciklusban erre szolgáló fórum, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT), de nincs, aki ezt összehívja. Azt a politikus nem tudta megmondani, hogy ez véletlenül vagy szándékosan alakult-e így, de az biztos, hogy most az FKT „téli álmot alszik”.

Ők egyébként mindenkivel felvették a kapcsolatot, akivel csak lehet. Eddig Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter bizonyult a legnyitottabbnak, akivel már találkoztak, illetve egy speciális uniós projekt kapcsán a jövő héten ismét leülnek vele. Azzal kapcsolatban viszont, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter nemrég azt mondta, még nem csattant el a múzsa csókja, nem kapott ihletet arra, hogy találkozzon a főpolgármesterrel, Karácsony úgy fogalmazott: „Szeretném a múzsát felszólítani, hogy azonnal csókolja homlokon Lázár miniszter urat”.

Gémesi György egyébként nemrég adott Székesfehérvár fideszes polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással interjút a Magyar Hangnak, ez itt olvasható