Kiderült, kik nézik a köztévét

Kiderült, kik nézik a köztévét

A közmédia ellen és az Európai Ügyészségért tüntetnek az MTVA Kunigunda úti székházánál (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország csaknem fele egyáltalán nem olvas híreket az interneten – derült ki a Republikon Intézet elemzéséből.  

Éles a különbség az ország egyes térségei és társadalmi csoportjai között a médiafogyasztási szokásokat illetően – ez derült ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet a Bige László milliárdos által megrendelt és a Závecz Research által készített nagy mintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás alapján végeztek, és amelynek eredményeit a Narancs.hu ismertette

Az elemzés szerint  a legtöbben továbbra is tévéből tájékozódnak, leginkább az RTL Klubból és a Tv2-ből. A válaszadók kevesebb, mint a fele (46 százalék) vallotta, hogy legalább heti egyszer nézi a Magyar Televízió hírműsorait.

A köztévé hírműsorainak napi nézettsége kiemelkedően magas három csoportban:

  • Fidesz-KDNP szavazók
  • 60 év felettiek
  • legfeljebb 8 általánost végzett válaszadók

A kutatás szerint a válaszadóknak csak az 56 százaléka olvas híreket az interneten. A legtöbben az Origót, az Indexet és a 24.hu-t említették, amikor azt kérdezték tőlük, mit olvasnak, de az élmezőnyben volt még a 444.hu, a hvg.hu, a blikk.hu és a telex.hu is.

A Facebookot 48 százalék látogatja naponta, és további 17 százalék hetente többször is, összesen 28 százalék azoknak az aránya, akik azt vallották, hogy soha nem mennek fel a közösségi oldalra. A Facebook napi szintű felhasználóinak aránya megelőz minden más médiumtípust.

A kutatás szerint a fiatal, nagyvárosban élő, magasabb végzettségű népesség az internetet preferálja, míg az idősebb korosztály, az alacsonyabb végzettségűek és a kistelepülésen lakók a televíziós hírműsorokat. A köztévét leszámítva a politikai hovatartozás jóval kevésbé befolyásolja a médiafogyasztási szokásokat, mint az egyéb, szociális és demográfiai tényezők.

A három legnépszerűbb hírportálnál azt is megnézték, hogy kik olvassák azokat, és az elemzésből az derült ki, hogy míg a 24.hu és az Origo látogatottságán látszik, hogy melyik politikai oldal érzi sajátjának, az Index kiegyenlített olvasótáborral bírt, nagyjából egyeztek a számok a Fidesz-szavazók és az ellenzéki szavazók körében – írta a lap.