Kiderült, milyen fontos beruházás maradhat el a kormány miatt

Kiderült, milyen fontos beruházás maradhat el a kormány miatt

Képünk csak illusztráció! Javítják az útburkolatot az M1-es autópályán Tatabányánál 2019. március 13-án. (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány – más, a pénzügyi stabilizációt erősítő intézkedéssel együtt – felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést – derült ki kedden a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményéből, amelyről ITT írtunk. A közlemény szerint az állami kiadások csökkentése érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntöttek a felülvizsgálat után. Hogy ez mit jelent, azt a hétfői közleményben nem részletezték.

Szimicsku László, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője az RTL Híradónak elárulta: a legfontosabb átütemezés, hogy az M1-es autópálya kétszer háromsávossá történő bővítését nem kezdik el idén, hanem majd csak 2025-ben. Ez egy 273 kilométer hosszú sávbővítést jelentett volna. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy ők kevesebb pénzt kapnak, az állam viszont spórol, egyebek közt az építéshez kapcsolódó kisajátítások költségein.

A hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportok üzemeltetik, ezt a jogot 35 évre kapták meg a kormánytól.