Kínai rendőrök is fognak járőrözni Magyarországon

Kínai rendőrök is fognak járőrözni Magyarországon

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét (b) a Karmelita kolostorban 2024. február 16-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén – írta meg a német Welt. Vang Hsziahongot februári látogatásán egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

A hírt a Telex vette észre, akik rá is kérdeztek a Belügyminisztériumnál. A tárca válasza szerint „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.” Kifejtették, ennek célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával. Arra is felhívták a figyelmet, hasonló megállapodásokra már volt korábban is példa, „magyar rendőrök is segítik horvát kollegáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollegáikkal közös szolgálatot a Balatonnál”.

A cikk emlékeztet arra is, hogy a kritikusok attól tartanak, hogy Kína a rendőrökkel ellenőriztetné a Magyarországon élő állampolgárait, és az országgal kapcsolatban felmerült az is, hogy illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti. Utóbbi kapcsán egy józsefvárosi és kőbányai kínai rendőrségi szolgáltató központ szerepe is felmerült, de a belügyi tárca szerint Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök.

Címkék: Kína, Magyarország