Kiss-Rigó László püspök is milliós tiszteletdíjat kap egy milliárdos bevételű alapítványtól

Kiss-Rigó László püspök is milliós tiszteletdíjat kap egy milliárdos bevételű alapítványtól

Kiss-Rigó László (Fotó: Balogh Viktória)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megalakulása óta már több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást kapott a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA), melynek kilenc kuratóriumi tagjából négyen lemondtak tiszteletdíjukról, így a többiek – köztük Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök – osztoznak az évi 70 milliós juttatáson – tudta meg a 24.hu.

Azt is felfedezték, hogy az MKA-nak 68 millió forintos támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítése címen. A támogatás már csak azért is érdekes, mert Guller Zoltán egyrészt az MTÜ vezérigazgatója, másrészt pedig az MKA egyik kuratóriumi tagja – tette hozzá a portál. Megkérdezték az MTÜ-t az összeférhetetlenségről, de nem kaptak választ

Az MKA viszont válaszolt nekik, azt írta, hogy „az MTÜ-vel kötött szerződés alapján vállalt feladat teljesítése jelenleg a felmérés fázisában tart, amelyre tekintettel végleges darabszám az érintett kertekről jelenleg még nem adható”. Vagyis augusztus közepén még csak a feltárás szakaszában tartanak, miközben a következő hónap végére már készen is kellene lennie a tanulmánynak. Az MKA arra a kérdésre nem reagált, hogy az MTÜ által tudományos műnek nevezett anyagot publikálják-e, ahogy arra sem kaptak választ, hogy várhatóan milyen terjedelmű lesz a mű? Azt ugyanakkor hozzátették levelükben, hogy „az MKA, mint ahogyan eddig, e téma kapcsán is a nyilvánosság legszélesebb körű bevonására törekszik”. 

Az MKA eredménykimutatása szerint az alapítvány finanszírozását a Lechner Tudásközpont Kft. kezdte meg 2021-ben, a tört évre 415 milliós támogatást kaptak. 2022-ben még nagyjából 190 milliós támogatást kaptak innen, tavaly szeptember 14-től viszont már az Építési és Közlekedési Minisztérium finanszírozta az alapítványt. Lázár János Minisztériumától 331 millió forintot kapott tavaly az MKA, a Magyar Turisztikai Ügynökség 20 millióval, míg a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. kétmillióval támogatta őket.

A 2023-as támogatásokról a 24-nek írt válaszlevélben számolt be az MKA, e szerint idén eddig 225 millió forint finanszírozásban részesült, 200 millió forint értékben az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumtól, 25 millió forint értékben pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ebben azonban még nincsen benne a turisztikai ügynökség által nemrég megítélt 68 milliós támogatás. Összességében ez mintegy egymilliárd forint bevétel. 

Az eredménykimutatás szerint az alapítvány bérköltsége az első teljes évben, 2022-ben 188 millió forint volt. A kuratóriumi tagok 70 680 000 millió forint juttatást kaptak. Az alapítványnak jelenleg kilenc kuratóriumi tagja van, az MKA válasza szerint viszont Guller Zoltán, Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely lemondott kuratóriumi tiszteletdíjáról. Így a többi öt tag Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója (ez az a cég, amely megvette a Rose d’Or nevű szuperjachtot, amelyen Mészáros Lőrinc és rokonai hajókáztak a közelmúltban a Riviérán) és Vincze Attila tájépítész kapja. A kuratóriumi tagok egyenlő arányban részesülnek tiszteletdíjban, – derült ki az alapítvány válaszából – vagyis havi 1 millió 178 ezer forintot jut rájuk fejenként.