Kiss-Rigó Lászlóéké lesz a fővárosi állami nevelőszülői hálózat

Kiss-Rigó Lászlóéké lesz a fővárosi állami nevelőszülői hálózat

Kiss-Rigó László (Fotó: Balogh Viktória)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május elején értesítették a fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz (TEGYESZ) tartozó nevelőszülőket, hogy júliustól az állam helyett a katolikus egyházhoz tartoznak – számolt be róla a 444. A minisztérium ugyanis úgy döntött, a budapesti nevelőszülői hálózat az állam helyett a Szeged-Csanádi Egyházmegyéé, illetve a fenntartásában lévő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóé lesz.

Az ügyben körülbelül 130 nevelőszülő, illetve háromszáz gyermek érintett. Aki szeretne, kereshet harmadik szolgáltatót, és van is olyan nevelőszülő, aki már próbálkozik ezzel, de ehhez szükséges a kormányhivatal jóváhagyása is. Az eljárás pedig hatvan napig is eltarthat. A maradni szándékozó nevelőszülők május közepéig ki kellett töltsenek egy szándéknyilatkozatot, hogy így foglalkoztatási jogviszonyuk június 30. után is folyamatos legyen. Így pedig azért nem sokan mernek kockáztatni.

Lapunk még 2018-ban készített interjút Kiss-Rigó László megyéspüspökkel, aki a beszélgetést le kívánta tiltani, de azt ennek ellenére leközöltük. Kiss-Rigó többek közt azt mondta, erkölcsileg megtisztelő számára, hogy Orbán Viktort támogathatja.

A Szent Ágota befolyása is egyre jelentősebbé vált az évek során. Kothencz János főigazgató még arról beszélt 2012-ben, itt az ideje az egyházaknak nagyobb szerepet vállalni a gyermekvédelemben. „Úgy tűnik, mintha a polgári kormány ebben együttműködőbb lenne”, jelentette ki akkoriban, két évre pedig már ő volt a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-ben még a nevelőszülőknél elhelyezettek nagyjából hét százaléka került egyházi hálózathoz, 2019-ben viszont már ötven százalékuk. A Szent Ágota tavaly nyárig három megyében volt jelen, ami aztán nyolcra, most januárra pedig tizenháromra bővült. Jelenleg több mint hétezer gyerek tartozik hozzájuk.