Kollégium és iskola lesz az OPNI épületében Lipótmezőn

Kollégium és iskola lesz az OPNI épületében Lipótmezőn

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épülete (Fotó: Varga Mihály Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új funkciót kap a korábbi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) lipótmezei épülete – erről Varga Mihály beszélt a Facebookra feltöltött videójában. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a 13 éve bezárt pszichiátria 39 ezer négyzetmétere újul meg, oktatási intézmény és kollégium lesz belőle.

A videóban Varga Mihály Nagy Zoltánnal, az OPNI utolsó főigazgatójával is beszélgetett, aki úgy fogalmazott, hogy az intézet 2007-es bezárása dráma volt, emberi dráma és a karrierjében is dráma. – A Lipót fogalom volt – tette hozzá. Varga Mihály pedig úgy válaszolt neki, hogy ingatlan- vagy telekspekuláció nem lesz, az intézmény állami tulajdonban marad.

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága nemrég döntött arról, hogy a Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe kerül a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület.

A 24.hu korábbi cikkében írta meg, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter korábban törvényjavaslatban kezdeményezte a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását, a feladata az lesz, hogy létrehozzon egy olyan középiskolát, amely nemzetközi érettségi kiadására képes. Ehhez pedig a törvény elfogadásával rögtön 2 milliárd forintot is kap. A HVG pedig korábban azt írta, az új középiskola a tervek szerint az előkészítő évfolyammal együtt ötéves és bentlakásos lesz, így a javaslat alapján „jellegéből fakadóan a magas színvonalú képzés nyújtása mellett nevelési tevékenységet is végez, a tantermen kívüli foglalkozások a közép-európai (kiemelten Kárpát-medencei) identitás erősítése szellemében kerülnek kialakításra”.