Komjáthi Imre: Nincs válságban az MSZP

Komjáthi Imre: Nincs válságban az MSZP

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője. (Forrás:MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megélhetési válságra adott válaszainkkal karakteres baloldali politikát szeretnék képviselni a párt társelnökeként – ez a terve Komjáthi Imrének, aki az MSZP férfi társelnöki posztjára jelentkezett be. A Magyar Hang megkeresésére úgy vélekedett, hogy az MSZP egy erős párt stabil bázissal, amire lehet építeni.

Bár a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában alig néhány hete még azt mondta, nem kíván az MSZP társelnöke lenni, szerda délutáni Facebook-videójában mégis bejelentkezett a posztra Komjáthi Imre.

A párt parlamenti képviselője, elnökségi tagja megkeresésünkre kifejtette: „az elmúlt hetekben nemcsak egyszerű párttagok, hanem az MSZP meghatározó politikusai is támogatásukról biztosítottak, ha elindulok a társelnöki pozícióért. Ezek közé tartozik Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes, Hiller István, Molnár Zsolt és Gőgös Zoltán is.” Meggyőződése szerint „jó tandemet” alkotnának Kunhalmi Ágnessel az MSZP élén, és mint kiderült, a párt eddigi vonalvezetésén nem változtatna.

– A jelenlegi elnökség utcai kitelepülésekben, politikai akciókban gondolkodik és aki ismer, az tudja rólam, hogy én is az emberekkel való közvetlen kapcsolat kialakítását tartom a legfontosabbnak. A megélhetési válságra adott válaszainkkal karakteres baloldali politikát szeretnék képviselni a párt társelnökeként – fejtette ki a politikus, aki szerint az MSZP egy erős párt stabil bázissal, amire lehet építeni. Felvetésünkre, hogy a mérések szerint az MSZP a parlamenti küszöb, vagyis 5 százalék alatti támogatottságot tudhat magáénak, ami nem éppen az erő jele, Komjáthi Imre kifejtette: az egy dolog, hogy hova mérik a pártot, de „az MSZP megtartotta országos hálózatát, parlamenti frakciójában kiváló politikusok foglalnak helyet és kimondottan jó pozíciói vannak az önkormányzatokban, több polgármester is az MSZP-t erősíti”. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy vegytiszta baloldali politikára nagy igény van és ezt jelenleg csak az MSZP képviseli – tette hozzá, hangsúlyozva: nincs válságban az MSZP.

Kérdésünkre, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK-ra természetes szövetségesként, vagy riválisként tekintenek-e, Komjáthi úgy válaszolt, hogy a választási rendszer sajátosságai miatt összefogásra vannak ítélve, ám a mostani időszak és a közelgő európai parlamenti választási kampány lehetőséget ad arra, hogy karakteresebb politikát folytassanak. – A DK egy polgári Magyarországban gondolkodik, mi mást gondolunk a munka világáról és a multikról, mint ők – hangsúlyozta.

Komjáthi Imre eredetileg lakatos végzettségű, pályafutását kétkezi munkásként kezdte a BorsodChemnél, később pedig a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezetnél volt üzemi titkár. Harminc évesen, 1999-ben szerzett érettségit. 2009 óta aktívan politizál, kezdetben a fiatal baloldaliakat tömörítő hálózatban, majd 2014-től tagja az MSZP országos elnökségének.

Pályafutása ismeretében arról is kérdeztük, mit szól Jakab Péter országgyűlési képviselő, a Jobbik korábbi elnöke által felvett „melós karakterhez”. A szocialista politikus szerint nem baj, ha a munkások érdekeit minél több politikus szem előtt tartja, de szemben Jakabbal, neki személyes tapasztalatai is vannak. – Én abból a közegből jövök. Tudom, mi a munkavédelem és mit jelent annak hiánya, milyen ezért szakszervezeti vezetőként küzdeni, tudom azt is, mi a túlóra – fejtette ki, hozzátéve: ezek a tapasztalatok azonban nem azt jelentik, hogy csak a munkásokat akarja képviselni, hiszen nagyon is átérzi a tanárok, ápolók gondjait. Végezetül megjegyezte, hogy az ő pályáját végig kíséri a tanulás, most iratkozott be a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára.

Az MSZP tisztújítása szeptember elején indul és október 22-én zárul. A párt eddigi férfi társelnöke, Tóth Bertalan már bejelentette, hogy nem indul a posztért, míg másik társelnöke, Kunhalmi Ágnes újrázni készül. Tóth helyére korábban bejelentkezett Ujhelyi István, aki nem sokkal később meggondolta magát. Jelenleg tehát Komjáthi Imre az egyetlen jelölt az MSZP férfi társelnöki pozíciójára.