Gulyás Gergely: A minimálbérrel a garantált bérminimum is emelkedik

Gulyás Gergely: A minimálbérrel a garantált bérminimum is emelkedik

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány nem készül újabb járványügyi korlátozásokra, így egyelőre a távoktatás bevezetését sem tervezik – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón. A minimálbérrel arányosan nő majd a garantált bérminimum, a héten pedig döntenek azokról az intézkedésekről is, amelyek következtében csökken majd a várólisták hossza. Pintér Sándor még idén beszámol a Pegasus-ügyről a nemzetbiztonsági bizottság előtt, azaz a kormánypárti képviselők várhatóan nem teszik határozatképtelenné a testületet. 

A harmadik oltást elsősorban a hatvan év felettieknek ajánljuk, a vakcina felvétele négy hónap után lehetséges, hat hónap után viszont kifejezetten javasolt - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra is kitért, hogy mintegy négyszázezer olyan 65 év feletti van Magyarországon, akik egyáltalán nem oltatták be magukat. 

Ha az oltás működik, akkor Magyarország is működni fog, ezért nem kívánjuk a lezárások politikáját folytatni – fogalmazott. Ugyanígy egyelőre azt sem tartják indokoltnak, hogy áttérjenek a távoktatásra. Előrejelzések szerint a negyedik hullám során kevesebb lesz a kórházba és a lélegezetőgépre kerülők száma is.

Gulyás Gergely azt mondta, egyelőre nem született döntés arról, hogy a munkáltatók kötelezővé tehetik-e és ha igen, milyen feltételekkel az oltás beadását. Jelenleg egyébként 3,3 millió oltással rendelkezik az ország. 

Ferenc pápa látogatásáról szólva köszönetet mondott a rendvédelmi szerveknek és annak a 20 ezer embernek is, aki részt vettek a szervezésben. – Hazugság, hogy feszültség volt a pápa és a magyar kormány között - mondta, állítása szerint a katolikus egyházfő azt mondta: a család az apa, az anya és a gyerek közösségéből állt. 

A miniszter szerint semmilyen szabadságjogi korlátot nem jelent a veszélyhelyzet meghosszabbítása, viszont a kormány akcióképessége miatt fontos, hogy meghagyják ezt a jogi helyzetet.

- Nem tudom megerősíteni – fogalmazott Gulyás Gergely arra a kérdésre, miszerint valóban meg akarja-e vásárolni az állam a pécsi repteret. 

A minimálbérrel kapcsolatban azt mondta, hogy a legkisebb bér magával vonja a garantált bérminimum arányos emelkedését is. A munkáltatók elsősorban a szociális hozzájárulási adó csökkentését kérik az emelésért cserébe, a kormány pedig kész bevállalni az ezzel járó költségvetési hatásokat – mondta. Kitért az óriási, 1200 milliárd forint feletti kötvénykibocsátásra is, szerinte az uniós projektek előfinanszírozással működtek eddig is, és ezúttal is ezért volt szükség a hitelfelvételre. Állítása szerint a piacon ritka kedvező feltételek mellett lehet kölcsönhöz jutni. 

Egyébként a héten is tárgyalnak majd az uniós helyreállítási alapról, Gulyás Gergely szerint legalább 50 százaléknyi esély van arra, hogy meg is állapodnak majd Brüsszellel. – Persze ha be akarnak avatkozni a magyarországi választásba, az más helyzet – tette hozzá. A kormány úgy számol, hogy ha létrejön a megállapodás, akkor a helyreállítási alap 13 százalékát, nagyjából egymilliárd eurót utalnak idén Magyarországnak.

– A jövendőmondást nem érzem hatáskörömbe tartozónak, főleg úgy, hogy még nincs is miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek – mondta arra a kérdésre, hogy lesz-e a választás előtt miniszterelnök-jelölti vita.

Az ellenzék alkotmányozó terveivel kapcsolatban kijelentette: Ha valaki sima többséggel akar alkotmányozni, akkor nincs jogállam.

Gulyás Gergely szerint felesleges kiadás az Európai Parlament jelenlegi működése és a szórakoztatóipar kategóriájába tartozik. Úgy vélte, a nemzeti kormányoknak kellene delegálniuk a képviselőket a nemzeti parlamenti erőviszonyoknak megfelelően, ezzel 750 milliárd forintot lehetne spórolni.

Mindössze tizenháromezer embert oltottak be személyes felkeresés után, az elutasítások aránya ugyanis óriási, a nem beoltott 65 év felettieknél például 90 százalék feletti. – A várólisták esetében napi szinten egyeztetünk arról, hogy miként lehetne javítani a helyzeten, egy héten belül döntést születik erről - közölte a miniszter. Úgy vélte, senki sem költözik csak azért Magyarországra, hogy a szavazást befolyásolja, ilyet még vádként sem hallott. 

A kormányzati repülésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy törvény szabályozza a feltételeket, a jogszabályból pedig kiderül, hogy a feleség útiköltéségét leszámítva a miniszterelnöknek és minisztereknek meg kell fizetni a családtagok utazásával kapcsolatos kiadásokat. A pontos árakról azt mondta, egy elsőosztályú jegy árát kell megfizetni a családtagok után. Arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt, hogy a miniszterelnök hol szállt fel arra gépre, amellyel Rómába utazott, azt állította, nem tudja és nincs is jelentősége. 

Az M0-on egyelőre három sáv járható, így rövidebbek ugyan a dugók, de még mindig nagy a reggeli fennakadás - ismerte el Gulyás Gergely, aki szerint a Strabag, mint külföldi kivitelező rosszul teljesített. 

Az egyetemek finanszírozása 2022. január 1-jétől 100 százalékkal emelkedik - ígérte meg ismét, azt is megjegyezve, hogy pontokat, teljesített tárgyat is jelenthetne, ha valaki aktívan sportol. 

A határvédelem biztosításához 3000 ember jelenlétére van szükség, de miután a déli határon várhatóan nő majd a migrációs nyomás, könnyen lehet, hogy új erőket kell átcsoportosítani – mondta.

Gulyás Gergely szerint az uniós szabályok miatt érkezik kevesebb pénz Budapestre az uniós forrásokból, elsősorban ugyanis a szegényebb térségekhez kell eljuttatni a támogatásokat. Állítása szerint a tervezett fővárosi beruházásokról már majdnem megállapodtak. 

– Nyugat-Európa kormányainak többsége örülne annak, ha nem a jobboldal nyerné a jövő évi választást, az egyértelmű - mondta Gulyás Gergely, aki megismételte: ha nem jön létre az uniós helyreállításról szóló megállapodás, akkor azt a választásba való beavatkozási kísérletnek tekintik. 

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban úgy fogalmazott a miniszter, hogy az orvosok esetében rendkívül alacsony a vakcinát elutasítók száma, de a szakdolgozóknál is kifejezetten magas a beoltottak aránya. Az adatokat jelenleg összesítik, a határidő ugyanis szeptember 15. volt. 

Áldozatsegítségről szóló törvényjavaslat kerül ma a parlament elé, ez azokra vonatkozna, akik valamilyen bűncselekmény miatt szenvednek lelki sérülést. Gulyás Gergely szerint az öngyilkosságok növekedése mögött elsősorban a pandémia, a bezártság áll, ezért mindenképpen el kell kerülni a lezárásokat. A melegházasság legalizálást pedig elképzelhetetlennek tartja, a kormány szerint ugyanis lehetetlen az azonos neműek közötti házasság, közöttük csak élettársi kapcsolat lehetséges. 

A hadsereget segítő afgánokról a miniszter azt mondta, hogy a többségüket Magyarországra hozták, de vannak, akik Afganisztánban vannak még. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megpróbálják kimenekíteni őket, ha erre lesz lehetőség. 

A lombikprogramokkal foglalkozó intézetek államosítására Gulyás Gergely szerint bioetikai okok miatt volt szükség, valamint azért, mert gyakran indokolatlanul sok beavatkozás kellett a sikeres terhességhez.

– Azt megvizsgáljuk majd, hogy a bankok magatartása megfelelő volt-e a hitelnyújtás során – fogalmazott a miniszter, aki szerint még nem döntöttek arról, ráterhelnek-e a pénzintézetekre bizonyos költségeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőtől azt kérdezték, nem tartja-e aggályosnak, hogy férjének az érdekeltsége lett a kaszinókoncessziók egyik kedvezményezettje. A szóvivő szerint a jogszabályokat betartották, különben is a jobboldali kormányzatban nincsen annak hagyománya, hogy üzletemberek kerülnek a kormányzat közelébe.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter még idén beszámol a Pegasus-ügyről a nemzetbiztonsági bizottság előtt, azaz a Fidesz várhatóan nem akadályozza meg, hogy a testület határozatképes legyen.

Januárig hosszabbítanak

Azt már tegnap bejelentették, hogy a kormány kezdeményezi a járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását az Országgyűlésnél.

"A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig", erről a kormány keddi ülésén született döntés - tartalmazza a közlemény.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, így azt az elsők között veheti napirendjére a parlament az őszi ülésszakon - tették hozzá. Mint írták: a törvény hatályának meghosszabbítása azért szükséges, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt pedig egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

A KTK emlékeztetett: az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig tolódott ki.

"A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését" - olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.