Koronavírus-járvány: Egy kivétellel lehagytuk a szomszédokat

Koronavírus-járvány: Egy kivétellel lehagytuk a szomszédokat

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koronavírus idején (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába úsztuk meg jól a koronavírus-járvány első hullámát, a második nagyon durván érinti Magyarországot. Hogy mennyire durván, az a közvetlen szomszédokkal való összevetésből is kiderül: csak Szlovéniában magasabb az egymillió lakosra eső, a járvánnyal összefüggésbe hozható halálos áldozatok száma (ott 961 halott jut egymillió lakosra), mint nálunk (a pénteki adatok szerint 686).

Pénteken hazánk az egymillió lakosra eső koronavírus-áldozatok tekintetében megelőzte Romániát (684), már több napja Horvátországot (607) és még több napja Ausztriát is (475). Ukrajnában (338), Szerbiában (249) és Szlovákiában egymillió főre vetítve fele-harmadannyi áldozata van a pandémiának, mint nálunk. 

A magyar halálozási adatok azért is riasztóak, mert a fertőzöttek számában viszont nem állunk annyira rosszul, mint több szomszédunk. Nálunk péntekig minden 35. magyar fertőződött meg bizonyítottan a vírussal (egymillió lakosból 28 105), míg Szlovéniában minden 22. lakó (45 085), Horvátországban pedig minden 24. polgár a járvány kezdete óta (41 131). Ausztria is magasabb értéket mutat jelenleg (35 062), míg Szerbiát és Romániát várhatóan szombat-vasárnap előzzük meg ebben a mutatóban (28 575, illetve 28 444 érintett egymillió lakosból). Szlovákia (23 273) és Ukrajna 19 998) jobban áll ezen a téren is.