Hiába várunk valódi információt a járványról, propagandával tömik tele a hivatalos tájékoztató oldalt

Hiába várunk valódi információt a járványról, propagandával tömik tele a hivatalos tájékoztató oldalt

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást érjünk el az Európai Unió egysége érdekében, ma nemcsak az unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk. Győzött a józan ész. Megvédtük a magyarok pénzét! Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt – ezekkel az örömteli tényekkel szembesülhet minden érdeklődő, aki a koronavírus-járvány miatt indított központi tájékoztató oldalon szeretne minél többet megtudni a vírushelyzetről. A pandémia szempontjából az állami portál szerint Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli győzelme a legfontosabb közölnivaló.

A járvány közepén a vírusról szóló hírek nem pusztán a személyes kíváncsiság miatt fontosak, sokkal inkább azért, hogy naprakészek legyünk, megfelelően felkészülhessünk a ránk váró nehézségekre, és a helyzethez mérten tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében. Releváns információk helyett azonban a vírusra tekintettel érdektelen politikai propagandával szembesülünk.

Azt már megszokhattuk, hogy az operatív törzs alig válaszol a valóban fontos kérdésekre. Müller Cecília országos tiszti főorvos lelkesen meséli el, hogyan vásároljunk bronzvasárnap, vagy miként vasaljuk ki a maszkunkat, de az intenzív kezelésre szoruló betegek számának napi alakulásáról csak nagy nehezen lehet bármit kihúzni a hivatalos szervből. Az adatok ráadásul gyakran ellentmondanak az Orbán Viktor által előszeretettel hangoztatott józan észnek, előfordult, hogy több fertőzöttet találtak, mint ahány tesztet végeztek, máskor az egyes megyék új megbetegedéseinek számai keveredtek össze, eltűnt, majd máshol újra felbukkant rengeteg fertőzött.

A napi laborvizsgálatok is követhetetlenné váltak, néhol belelendült a rendszer, máskor érthetetlen módon zuhant be a tesztek száma. Amikor csúcson voltak a számok, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter büszkén jelentette be, hogy az egyik legtöbbet tesztelő ország vagyunk, arról viszont egy szót sem ejtett, hogy hónapokig az európai lista végén kullogtunk e mutatót tekintve.

A legnehezebb megindokolható azonban talán mégis a napi fertőzöttekre vonatkozó statisztika értelmezése volt.

Többször elhangzott az operatív törzs tájékoztatóján, hogy Budapesten regisztrálták a legtöbb új beteget, és Nógrád megyében a legkevesebbet. Ettől a fővárosi nézők megrémültek, a nógrádiak pedig elégedetten hátradőltek. Csakhogy arról elfelejtették tájékoztatni a nézőket, hogy lakosságarányosan éppen fordított a helyzet, hiszen 100 ezer lakosra vetítve Budapest immár az egyik legkevésbé, Nógrád pedig az egyik leginkább fertőzött terület. És erről nem az állami, hanem az alternatív adatbázisok segítségével bizonyosodhatunk meg.

Ugyancsak problémásak lehetnek az elhunytakra vonatkozó adatok. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján ugyanis ez év őszén jóval többen haltak meg, mint a korábbi évek hasonló időszakában. A hivatalos szerv nem ad magyarázatot a többlethalálozásra, de nem kapcsolja össze ezt a koronavírus-járvánnyal. Nem teszi hitelesebbé a dolgot, hogy az állam nem hajlandó részletes tájékoztatást adni, ahogy erre Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is többször felhívta a figyelmet. – Mivel a kormány nem hajlandó részletes adatokat közölni, továbbra is erős a gyanú, hogy nyilvánosságra hozott számok – finoman fogalmazva – nem a teljes valóságot mutatják – írta Hadházy a Facebook-oldalán.

A központi tájékoztató oldal valódi szerepe már jó ideje nem lehet kérdéses, a készítők azonban hétről hétre szintet lépnek a propaganda terén. Müller Cecília kedden arról beszélt az operatív törzs tájékoztatóján, hogy a vakcinák közül nem lehet választani, azt az oltást kapja mindenki, amelyet a hatóságok biztonságosnak ítélnek, minden engedéllyel rendelkezik. Miután szavait minden médium – kritikus és kormánypárti egyaránt – ugyanígy közölte, a központi tájékoztató oldalon hamarosan egy nagy „fake news” felirat kíséretében igyekeztek lejáratni a 444-et, mondván álhíreket terjesztenek, mert igenis lehet választani a vakcinák között.

Miután tehát Müller Cecília egyértelműen úgy fogalmazott, hogy nem lehet választani, és ezt minden lap egyformán lehozta, a vírusról információkat közlő állami portál legfontosabb feladata az volt, hogy az országos tiszti főorvos hibáját (vagy félreértését) valaki más nyakába varrják.

A tájékoztatás helyetti propagandát az előzetes vakcinaregisztráció tetőzi be. Egyelőre nincs oltásra alkalmas, koronavírus elleni vakcina Magyarországon, de a lakossági igények jelzésére hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu honlap – mondta az országos tiszti főorvos december elején. Az oldalon regisztrálva beleegyezésünket adhatjuk ahhoz, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda megkeressen bennünket, például véleménykérés és tájékoztatás céljából.

Vagyis az adataink a Rogán Antal vezette hivatalhoz kerülnek, és ezeket tetszés szerint felhasználhatják. A Népszava cikke szerint az eljárást a szakemberek is nehezen értelmezik, hiszen a regisztráció nem állít fel sorrendet, az oltások menetéről a kormány határoz, az igényfelmérésnek mondott adatközlés így látszólag semmi másra nem jó, csak hogy Rogán Antal irodája érzékeny adatok birtokába kerüljön.