Megállapodtak az uniós költségvetésről Brüsszelben

Megállapodtak az uniós költségvetésről Brüsszelben

Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke (b-j) az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2020. december 10-én, az esemény nyitónapján. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az Orbán Viktor által korábban holland fickónak nevezett Mark Rutte holland kormányfő keménykedni igyekezett az uniós csúcson, de végül változtatás nélkül fogadták el a német elnökség kompromisszumos tervezetét a következő hétéves uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, amelyet eddig a lengyel és magyar kormány vétóval fenyegetett a jogállamisági rendelet miatt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár egyértelmű politikai győzelemként értékelte a megállapodást.

A hírt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte. Amint írta, sikerült megegyezniük a tagországok állam- és kormányfőinek az új hétéves költségvetés és a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítését segítő helyreállítási alap feltételeiről.

Orbán Viktor a kompromisszumot győzelemként értékelte, már a brüsszeli találkozóra érkezve is arról beszélt, fontos, hogy minél előbb egyezzenek meg a felek. Néhány órával ezelőtt videón is bejelentkezett, és közölte, hogy  szép esténk lesz.

Később pedig újabb videóban kommentálta a történteket. – Győztünk – mondta a Facebookra feltöltött szűk kétperces videójában Orbán Viktor annak kapcsán, hogy megszületett a megállapodás. Szavai szerint összejöttek a miniszterelnökök, „mindenki az utolsó lapját is kijátszotta, minden tétet megtett és az ítélet megszületett”. – A legvisszafogottabban is azt kell mondjam, hogy győzött a józan ész – fogalmazott a miniszterelnök. Azért is nevezte győzelemnek, hiszen a mostani nehéz időkben nincs idő olyan ideológiai viták lefolytatására, amelyek hátráltatnak a cselekvésben.

A kormányfő azonban felhívta a figyelmet, hogy most csak egy szakasz zárult le, „vannak az asztalon olyan javaslatok, amelyek nem fognak tetszeni számos tagállamnak például nekünk, magyaroknak sem”. Itt említette a migrációt, illetve a Brüsszel által tervezett családellenes intézkedéseket. – Lesz még baj bőven – fogalmazott.

Mindenesetre szavai szerint három dolgot mindenképpen elértünk: „megvédtük az európai alkotmányt, elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek a magyarokra olyan döntéseket, amelyeket, mi nem akarunk meghozni és megvédtük a magyarok pénzét”. – Szép esténk volt, ha nem is kell még kinyitni, de behűteni már be lehet a pezsgőt – zárta rövid megszólalását.

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/10158817781286093

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Hír Tv műsorában Charles Michel Twitter-bejegyzése után úgy fogalmazott, hogy néhány perces mindössze a hír, de ez egyértelmű politikai győzelem Magyarország számára. Ugyanakkor szerinte „fognak még kellemetlenkedni” az Európai Parlament szélsőségesei.

– Európa halad előre, a jóváhagyott hosszú távú költségvetési keret és pénzügyi segélycsomag a gazdaságok felépülését szolgálják –  ezt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette ki csütörtökön, az EU-tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. „Gratulálok az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németországnak a megállapodás eléréséhez” – írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

Mint ismert, az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett az unió hétéves keretköltségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alapról és a hozzájuk kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról, valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról, az éghajlatváltozásról, a biztonságról és a külkapcsolatokról tárgyalnak.

A jogállamisági alku röviden arról szól, hogy az eredeti szöveghez nem nyúlnak, tehát az EU szankcionálni fogja, ha a jogállami elvek sérelme veszélyezteti az unió pénzügyi érdekeit. A rendelkezéseket azonban csak azt követően alkalmazzák, hogy az Európai Bíróság kimondja: összefér-e az uniós joggal egy ilyen szabályozás. Vagyis a kompromisszum lényege az, hogy a magyarok és a lengyelek elfogadják, hogy lesz jogállami mechanizmus, de a németek megengedték, hogy ne kelljen vele azonnal szembenézni. Persze ha a bíróság gyorsított eljárásban tárgyal, akkor erre akár négy hónapon belül is sor kerülhet, normál eljárásban viszont két év is eltelhet a döntésig.

Miután az új, hétéves költségvetést érintő EU-s kifizetések csak hónapok múlva kezdődhetnek, elképzelhető, hogy a bírósági ítéletig nem is lenne lehetséges bármiféle szankciót kivetni. Más a helyzet a 750 millió eurós helyreállítási alappal, az innen származó pénzek sokkal hamarabb megérkeznek a tagállamokhoz, a keret 80 százalékát az első két évben lekötik.

A kompromisszummal tehát lényegében azt sikerült elérni, hogy 2022 tavaszáig, vagyis a következő parlamenti választásokig valószínűleg nem indul el olyan uniós eljárás, amely leállítaná a Magyarországnak járó támogatásokat. Így a kabinet szabadon költheti jövőre is az uniós pénzeket, és a jogállamisági kritériumok megsértésének következményeivel legfeljebb a választás után kell szembenéznie az akkori kormánynak. Erről szóló publicisztikánk itt olvasható.

A következő hétéves költségvetés és a helyreállítási alap egyébként összesen mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi keretet jelent. Ennek a költségvetésnek épp Magyarország és Lengyelország a legnagyobb haszonélvezői, a következő hét évben hazánk 38,8 milliárd eurót, utóbbi pedig 125,5 milliárd eurót hívhatna le a közös kasszából.