Koronavírus: már csak 1253 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 183 beteg

Koronavírus: már csak 1253 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 183 beteg

Bakos Ilona háziorvos beoltja egyik páciensét a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddre virradóra 1253 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 772 707-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Ennél kevesebb új fertőzöttről utoljára mintegy két hónapja, február 16-án adtak hírt, a tendencia mindenképpen javulást mutat. 

A halálozások száma azonban még mindig magas. Elhunyt 183, többségében idős, krónikus beteg, így a koronavírus magyarországi áldozatainak száma 26 984-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb áldozat egy 32 éves férfi volt, akinél kóros elhízást jelöltek meg alapbetegségként. A második legfiatalabb halott egy 35 éves nő volt, ismert alapbetegség nélkül. Életét vesztette egy 36 éves, súlyos mentális betegségben szenvedő nő is.

A gyógyultak száma jelenleg 491 620, az aktív fertőzötteké pedig 254 103. Kórházban 6360 koronavírusos beteget ápolnak, számuk az előző napihoz képest 83 fővel csökkent. Közülük 753-an vannak lélegeztetőgépen, ami 29-el kevesebb az egy nappal korábbinál.  

Az elmúlt 24 órában 11 389 teszt végeztek el, ezek 11 százaléka lett pozitív. Az adatok tehát összességében a járvány további lassulásáról tanúskodnak, ugyanakkor Zacher Gábor toxikológus arról beszélt az RTL Híradónak, hogy a hétvégi enyhítés, a terasznyitással utcára tóduló tömegek miatt lesznek még szerinte problémák. Hangsúlyozta: „Remélem, hogy nem lesz igazam, és remélem, hogy ez az egész hétvégi rajzás nem fog visszaütni, de a pakliban benne van”.

Hétfőn 75 829 embert oltottak be, összesen már 3 679 730-at. Közülük 1 711 723-an már a második oltást is megkapták. Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány harmadik hulláma tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Közölték, hogy a magyar lakosság 37 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 21 százalékos átlaggal.

A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót és 73 százalékuk már megkapta az oltást. Mint hozzátették, azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontjuk oltásra, már interneten is foglalhatnak a kórházi oltópontokra. Megjegyezték, hogy újabb Szputnyik- és Pfizer-szállítmány érkezett, és AstraZeneca vakcina is várható.

Az újranyitás következő lépése 4 millió első körös beoltottnál jön. Ekkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is. 

Címkék: koronavírus