Koronavírus: messze még a vége, nálunk az egyik legmagasabb a reprodukciós ráta

Koronavírus: messze még a vége, nálunk az egyik legmagasabb a reprodukciós ráta

Védőmaszkot viselő és a javasolt távolságtartással elhelyezkedő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik városi autóbuszán (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemzetközi statisztikák szerint Magyarországon ismét rosszabb a járványhelyzet, mint a legtöbb európai uniós tagországban: hazánk a napi halálozások számát tekintve Bulgária és Románia társaságában dobogós, és hasonlóan szomorú a helyzet a fertőzési adatok és a járvány terjedési ütemének tekintetében is.

Az oxfordi egyetem online adatbázisa, a One World in Data (OWID) szerint Bulgáriában, ahol a lakosság alig negyede oltott, tragikus a helyzet: a november 8-án egymillió főre vetítve 48,43 haláleset jutott: ezzel új szomorú rekord állt be. Hasonlóan magas értékeket januárban Svédországban és Luxemburg esetében lehetett látni.

Magyarországon – a legalább egy oltással rendelkezők aránya 61 százalék – kevesebb és a bolgárnál kevesebb mint fele annyi, de még így is 22,21 elhunyt jutott egymillió főre. Ez a szám azt jelenti, hogy lakosságarányosan nálunk haljon bele a második legtöbb ember a koronavírusba. Az utóbbi hetekben szintén súlyos véráldozatokat elszenvedő Románia – ahol közel 40 százalékos átoltottság – a harmadik 12,6-os halálozási arányszámmal.

 

Valamivel kiegyenlítettebb, de drámai az áldozatok számának alkulása akkor is, ha az úgynevezett heti gördülőátlagot nézzük: ebben az összevetésben a szomorú statisztikát Bulgária és Románia vezeti 22,77, illetve 21,83-as arányszámmal, továbbá az élbolyban vannak a járvány első három hullámát viszonylag jól viselő Balti államok, valamint Horvátország. Magyarországon a heti átlagos halálozást tekintve a hetedik legrosszabb a helyzet, egymillió főre napi 7,67 haláleset jutott. Az európai uniós átlag 3,03.

Még inkább van okunk aggodalomra, ha a járvány terjedését mutató reprodukciós rátára is vetünk egy pillantást Magyarország 1,66-os arányszámmal az uniós mezőny második helyén szerepel Málta mögött.

Itt látszik az is, hogy Dániában, Bulgáriában, Romániában, valamint a Balti államokban már közel megállt, illetve lassul a vírus terjedése. (Ezekben az országokban a reprodukciós ráta egy közelében, vagy alatta van.) Ami az igazolt fertőzések napi számát illeti Magyarország a középmezőnyben van, igaz nem tudjuk, hol mennyi tesztet végeznek: az egyhetes gördülőátlag szerint nálunk egymillió főre vetítve 524-en betegszenek meg, míg például Szlovéniában, Észtországban és Horvátországban ezer feletti az arányszám.