Kósa Lajos pert nyert az állítólagos nőügyeiről szóló cikk miatt

Kósa Lajos pert nyert az állítólagos nőügyeiről szóló cikk miatt

Mahunka Péter bíró az ítélethirdetésen a Debreceni Törvényszéken 2019. február 15-én (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó napja lehet Kósa Lajosnak, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselőjének: a Fidesz korábbi tárca nélküli minisztere ugyanis pert nyert egy, a magánéletét, állítólagos nőügyeit taglaló véleménycikk miatt a helyi vagy.hu hírportállal szemben. 500 ezer forint sérelemdíjat kell számára fizetnie a már több éve nem frissülő oldal kiadójának – derült ki a Debreceni Törvényszék pénteki ítélethirdetésén.

A bíróság szerint a szóba forgó cikk megsértette Kósa emberi méltósághoz, hírnevéhez, becsülethez és a magánélet sérthetetlenségéhez fűződő jogait. Más portálokon megjelent információkra hivatkozva ugyanis a szerző a politikust azzal hozta összefüggésbe, hogy prostituáltak szolgáltatásait vette igénybe, másrészt pedig arra is utalt, hogy Kósa nem igazi férfi. Ám ezeket az állításokat nem sikerült bizonyítani. Az ítéletnek azért van jelentősége, mert a bíróság szerint a publicisztikát, és az abban hivatkozott cikkek tartalmát egységben kell tekinteni. Ezzel, noha a vagy.hu nem tényállításokat fogalmazott meg, híresztelte a hivatkozott cikkek állításait.

A politikus még 2015-ben perelte be a már több éve nem frissülő portál kiadóját. Az eljárás számos érdekességet tartogatott. A politikus ugyanis a vagy.hu kiadójaként a Médiapart Alapítványt perelte be, amelynek kuratóriumi elnöke a volt MSZP-s politikus, Csontos János. Az alapítvány jogi képviselője kezdetben elismerte, hogy az alapítvány adja ki a vagy.hu-t (amely különben impresszumot nem jelentetett meg). Később azonban már ezzel ellentétesen érvelt. Ezt a bíróság rosszhiszemű perlekedésnek minősítette, és pénzbüntetést is kiszabott. Az alperes alapítvány jogi képviselője az első tárgyalási napokon pedig Czeglédi Csaba volt, aki ellen költségvetési csalás miatt emeltek vádat.

Kósa a hírbehozása miatt egyébként ötmillió forintos sérelemdíjat követelt az alapítványtól, végül a bíróság félmillió forintot ítélt meg számára. A kifogásolt cikket nyolc napon belül el kell távolítani a vagy.hu-ról. Az első fokon született ítélet ellen két héten belül fellebbezhet az alapítvány.