Kövér László: Mi nem az ország képzeletbeli kenyerét szeljük egyre kisebb szeletekre

Kövér László: Mi nem az ország képzeletbeli kenyerét szeljük egyre kisebb szeletekre

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az Országos Nyugdíjas Parlament V. ülésén az Országházban 2022. június 16-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés főrendiházi termében megtartott Országos Nyugdíjas Parlament V. ülésén Kövér László, házelnök a világjárványra, az ukrajnai háborúra, valamint a világszinten növekvő bizonytalanságra utalva elmondta, Magyarország olyan kihívások, változások és megpróbáltatások előtt áll, amelyekhez az általunk is megélt 1990-es rendszerváltoztatást kísérő gazdasági és társadalmi átalakulások voltak foghatóak - számolt be róla az MTI. „Nem akarjuk, hogy az előttünk álló nehézségek árát” ismét a nyugdíjasok fizessék meg - hangsúlyozta a politikus.

Szerinte egy felelős nyugdíj- és idősügyi politika első lépése, hogy jó gazdaságpolitikával biztosítsa a szükséges anyagi feltételeket és meghallgassa, mire van szüksége a nyugdíjas polgároknak. Emlékeztetett: 2010 óta olyan családtámogatási rendszert vezettek be, amely a megszületendő gyermeken keresztül a fiatal házaspárokon át az otthonteremtés, a családalapítás és gyermeknevelés mellett a nyugdíjasok támogatásáról egyaránt szól. Kövér kiemelte: 2010-ben az ország adósságcsapdában vergődött, ami egyként bénította meg az államháztartás és az önkormányzatok, a családok és a közösségek életét. „Voltak, akik a régi módszerrel akartak élni, azaz pénzügyileg megkopasztani a lakosságot, amit megszorításoknak neveztek, és erre akartak rávenni bennünket is” – mondta, hangsúlyozva, ők más utat választottak és úgy döntöttek, hogy „nem az ország képzeletbeli kenyerét szeljük egyre kisebb és kisebb szeletekre, hanem nagyobb kenyeret próbálunk sütni azért, hogy mindenkinek több jusson belőle”. Véleménye szerint ez az elmúlt évtized eredményes magyar gazdaság- és társadalompolitikájának receptje.

„Magyarország kormánya a nyugdíjasoknak azt az ajánlatot tette, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét” - Kövér úgy látja, ezt az ígéretüket tartották, hiszen 2010-hez képest több mint 59 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, vásárlóértékük pedig 10 százalékkal nőtt. Felsorolta azokat az extra juttatásokat is, amelyeket a nyugdíjasoknak adtak, így például Erzsébet-utalványt, rezsiutalványt, 13. havi nyugdíjat. 

Kövér hozzátette, a felelős nemzeti politika feladata, hogy az ország gazdasági erejének függvényében a lehető legnagyobb védelmet és méltányosságot biztosítson minden nyugdíjas magyar ember számára.