Közel 200 esetben intézkedtek az iskolaőrök az elmúlt tanévben

Közel 200 esetben intézkedtek az iskolaőrök az elmúlt tanévben

Iskolaőr (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt három évben az iskolaőri szolgálatnál összesen 342 ember munkaviszonya szűnt meg, így most 578 iskolaőr teljesít éppen szolgálatot országszerte – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigényléséből. A rendőrség adatai szerint a létszám idén július 1-jén 102 fővel több volt, mint tavaly, így az állomány feltöltöttsége 85 százalékos jelenleg.

Az országszerte összesen történt 199 intézkedésből 54 esett meg Borsod megyei oktatási intézményekben az elmúlt tanév során. Ezek közül összesen ötször történt keményebb fellépés: három esetben használtak testi kényszert az iskolaőrök, egy alkalommal bilincset, míg egy másik intézkedés során gázspray-t. Gumibot használatára sehol sem volt szükség.

A lap által kiderült adatokból többek az is kiderült, hogy 2023 nyarán 578 intézményben volt iskolaőr, míg tavaly ilyenkor csak 491-ben. Míg egy éve bruttó havi 260-270 ezer forintot kerestek, idén már 296-306 ezret. Azt is felidézték, a kormány július elsejei határozata 295 új iskolaőr felvételét irányozta elő, a bérükre 475 millió forint pluszforrást szánnak az idei évre, jövőre pedig 1,2 milliárdot.

Iskolaőr azokból lehet, akik elmúltak 18 évesek, van középfokú végzettségük és megfelelnek az egészségügyi, pszichológiai és fizikai feltételeknek. A hvg.hu ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, az iskolaőrök fizetése nem versenyképes már a határvadászok havi bruttó 400 ezres jövedelmével sem, ráadásul oda már a 8 általános iskola elvégzése is elég lehet. 

Címkék: iskolaőr