Lakásokat a hajléktalanoknak – A fővárosiak leginkább erre költenének

Lakásokat a hajléktalanoknak – A fővárosiak leginkább erre költenének

Hajléktalan férfi Budapesten (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen egymilliárd forintot „költöttek el” a budapestiek a főváros első, úgynevezett részvételi költségvetése keretében. A program lényege az volt, hogy ötleteket lehetett javasolni, mire fordítson különféle összegeket a városvezetés, majd a tervek közül szavazással választották ki azokat, amelyek meg is valósulnak.

Három kategória volt:

• Egész Budapest: A teljes fővárost vagy legalább három kerületet érintő elképzelések 
• Gondolkodó Budapest: Humán és szociális jellegű projektek
• Zöld Budapest: Fenntarthatósági és zöld tervek

A legtöbb szavazat a Gondoskodó Budapest kategóriában szereplő „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” elnevezésű ötletre érkezett, összesen 3902 voks. Az ötlet arra irányul, hogy a rendelkezésre álló 50 millió forintból civil szervezeti segítséggel önkormányzati tulajdonban álló lakások újuljanak meg az érintettek bevonásával, majd számukra történő bérbeadással. Tehát a legtöbb ötlet egy olyan kezdeményezésre érkezett, ami a hátrányos helyzetűek segítését tűzte ki célnak. Szintén a Gondoskodó Budapest kategória egyik ötlete kapta a második legtöbb szavazatot, ami példamutató közvécéket képzel el a városban.

Az Egész Budapest kategóriában az első hazai Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozását célzó ötlet nyert, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak.

A Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi Erdők címet viseli, célja, hogy főleg pesti, fásítatlan erdő besorolású területekre telepítsenek városi kiserdőket nem használt, például rozsdaövezeti telkeken, 3 év gondozással.   

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint összesen 15 projekt megvalósítását kezdik meg.