Legalább három szavazólapot kapunk április 3-án

Legalább három szavazólapot kapunk április 3-án

A szavazatszámláló bizottság munkatársa lezár egy szavazóurnát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyanabba az urnába kell majd dobni a népszavazáson és a választáson leadott szavazatokat – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda az RTL Híradót. A gyermekvédelminek nevezett, valójában melegellenes passzusokkal kiegészített népszavazás és a parlamenti választás közös eljárásban zajlik majd, így a választók egyszerre több szavazólapot kapnak, viszont csak egy borítékot.

A bizottság a saját döntése szerinti sorrendben végzi majd a szavazatszámlálást, viszont az NVI azt javasolja, hogy előbb az országgyűlési választásra leadottak kerüljenek sorra. A szavazatszámláló bizottságok legalább öttagúak lesznek, a három választott tag mellé pedig bekerülhetnek a jelöltként indulók megbízottjai.

Ha április harmadikán az ellenzéki népszavazási kezdeményezésekről, azaz a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról is szavazunk, akkor azok külön lapon szerepelnek majd. Tehát három vagy négy szavazólapot vehetünk majd kézbe.

Az RTL érdeklődött arról is, a számlálóbizottsági tagoknak kötelező lesz-e az oltás. Az NVI azt válaszolta, jelenleg nincs erre vonatkozó jogszabály. A járvány alatt lebonyolított időköziken külön intézkedésekkel, elnöki utasításokkal biztosították az olyan szabályok betartását, mint a távolságtartás, vagy a mozgóurnával közlekedő bizottsági tagok számára a védőfelszerelés használata.

Aki a választás napján koronavírus-fertőzés miatt hatósági házi karanténban lesz, mozgóurna igénybevételével adhatja le a szavazatát.