Leghamarabb 4-5 nap múlva lesz eredmény a városligeti halpusztulás ügyében

Leghamarabb 4-5 nap múlva lesz eredmény a városligeti halpusztulás ügyében

Budapest, 2020. szeptember 11.
A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára 2020. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pesti Megyei Kormányhivatalhoz tartozó Gödöllői Járási Hivatal vizsgálódik a városligeti tónál történt tömeges halpusztulás ügyében. Ezt közölte lapunk érdeklődésére a Főkert Nonprofit Zrt. A tónál történtekről reggel számoltunk be az Euronews cikke alapján.

A Főkert azt írta, hogy halpusztulást szerdán észlelték a munkatársaik. A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről egy szakcég gondoskodott. Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését.

Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Azt is tudatták, hogy ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása. A FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak – írták.

A halpusztulás a margitszigeti japánkert halait is érinti. Néhány nappal ezelőtt ugyanis a városligeti tóba telepítették át onnan a halakat. Vagyis két tó halállományát pusztult el szerdán – írta az Euronews. Azt is írták, hogy egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe. Néhány teknős egyébként túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak.