Csapdahelyzetben az Iványi Gábor nevével fémjelezett MET bezárásra ítélt iskolásainak szülei

Csapdahelyzetben az Iványi Gábor nevével fémjelezett MET bezárásra ítélt iskolásainak szülei

Iványi Gábor a kiérkező NAV-ellenőröket kérdezi 2022. február 21-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy a kormányhivatal által bezárt MET-iskolák diákjait a jövő hétfői tanévkezdésig más intézményben helyezzék el szüleik, akik így könnyen a törvénnyel találhatják szemben magukat, és akár a szociális juttatásaiktól is eleshetnek.

Jogi úton próbálja megakadályozni a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET), hogy a kormányhivatal bezárja két fővárosi oktatási intézményüket, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot. Ám a rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, így az érintett gyermekek szülei az iskolakeresés lehetetlen küldetésével kénytelenek szembenézni, és azzal, hogy még ők lesznek jogszabálysértők, ha nem járnak sikerrel – tudtuk meg a MET kommunikációs vezetőjétől, Vajay Zsófiától.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormányhivatal kedden tette közzé döntését, miszerint törlik a nyilvántartásból a MET két említett intézményét. Az indoklás szerint a fenntartó a közműszolgáltatóknál és az adóhatóságnál is jelentős tartozást halmozott fel, ez pedig veszélyezteti a gyerekek folyamatos és biztonságos nevelését. A kormányhivatal közölte, gondoskodnak a gyerekek elhelyezéséről, a 26, óvodai jogviszonyban álló gyerek érdekében a lakóhelye szerinti önkormányzatokkal veszik fel a kapcsolatot, a 156 tanköteles diák számára pedig kijelölték azokat az oktatási intézményeket, amelyeknek – a szabad férőhelyek függvényében – kötelező átvenniük őket.

– Jelenleg azt szeretnék elérni, hogy azonnali jogorvoslati kérelmünk benyújtásával sikerüljön felfüggeszteni az iskolánk bezárásáról szóló döntést. Bár tudjuk, hogy ez szerencsés esetben is több napot vesz igénybe, reméljük, hogy a jövő hét elejére eredményt érünk el és megkezdődhet a pedagógiai munka – fejtette ki megkeresésünkre a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kommunikációs vezetője. Közölte, a jelen állás szerint bezárásra ítélt iskolába főként speciális nevelési igényű, szociális és anyagi szempontból is hátrányos helyzetű családból származó gyermekek jártak, akiket elvileg nem is fogadhatnak a hagyományos intézmények. – Sok iskola eleve nem is várja tárt karokkal a „problémás” diákokat, de a helyzetet tovább rontja, a legtöbb iskola már megtelt, így ha akarnának se tudnának átvenni diákokat. – Az érintett családok lehetetlen küldetéssel szembesültek – jellemezte a helyzetet Vajay Zsófia.

Kitért arra is, hogy miközben intézményi oldalról nem adottak a feltételek, jogi felelőssége az egyébként is nehéz helyzetű családoknak, szülőknek van. Hiszen szabálysértést követ el, aki nem íratja be gyermekét tanévkezdésig, ez pedig különböző szankciókat, többek között a szociális juttatások megvonását vonhatja maga után. A MET kommunikációs vezetője felidézte, hogy az egyház és a kormányhivatal képviselői augusztus 16-án egyeztettek arról, milyen épületjavításokat kell elvégezniük ahhoz, hogy a tanévet megkezdhessék. Mivel a kritériumokat időben és igazoltan teljesítették, azt remélték, minden akadály elhárult. Ezért is érte őket derült égből villámcsapásként a kedden, azaz az évkezdés előtt kevesebb mint egy héttel hozott kormányhivatali döntés, amelyben olyan pénzügyi okokra hivatkoztak, amelyek korábban fel sem merültek.

Vajay Zsófiát kérdeztük arról is, hogy a jelenlegi körülmények között biztosnak látják-e a MET által fenntartott vidéki – dunaújvárosi, szegedi, abaújkéri és orosházi – iskolákban az évkezdést. A szóvivő szavai szerint ezen intézmények működését érintő kérdésekben semmilyen kifogás nem érkezett a hatóságoktól, korábban kiadott engedélyeik megvannak, ezek felülvizsgálatát mostanáig nem kezdeményezték, így mindenhol készülnek a hétfői becsengetésre.