Lehetnek olyan helyzetek, amikor marad a digitális oktatás

Lehetnek olyan helyzetek, amikor marad a digitális oktatás

Képünk illusztráció. Digitális távoktatás koronavírus-járvány idején (Fotó MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az áthelyezett szombati munkanapokon lehet szó tantermen kívüli, digitális munkarendről a jövőben is – ezt mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a gyermekfelügyelet és a digitális tanuláshoz szükséges infrastruktúra mindenhol biztosított legyen.

Újdonság lenne továbbá, ha megengednénk az intézményeknek, hogy az érettségizők számára a vizsga előtti két hétre tantermen kívüli, digitális munkarendet vezessenek be. Ezt nem rendelnék el központilag, hanem az intézményvezetők kapnák meg a jogot, hogy döntsenek, élnek-e a lehetőséggel. Ezt csak példaként említette, egy ilyen intézkedésről még szükség van szakmai egyeztetésekre.

Maruzsa Zoltán úgy látta, hogy az otthoni tanulás miatt nem nőtt a lemorzsolódás. Sőt, azzal érvelt, hogy még csökkent is a bukási arány. – Mindez persze nem jelenti azt, hogy egyes intézményekben egyes tanulóknak ne lenne még az ősszel valami pótolnivalójuk – fűzte hozzá.

Az államtitkár beszélt a Nemzeti alaptanterv őszi bevezetésével kapcsolatban arról is, hogy év elejére már elkészültek a kerettantervi ajánlások, júniusra pedig a legtöbb iskola a helyi tantervét is megírta. Az új tankönyveken intenzív munka zajlott, összesen 61 kötetet kellett átdolgozni, de ezek is időben elkészültek. – Nem látunk okot, ami miatt halasztani kellene a módosított tanterv bevezetését. Sőt szerintem egy esetleges halasztás jelenleg már nagyobb káoszt okozna, hiszen minden szükséges előkészület megtörtént – mondta. Azzal érvelt, hogy az óraszámcsökkenés jelentős tehercsökkenést hoz mind a tanulóknak, mind a tanároknak.