Lezárult a vizsgálat, újra megjelenhet a Kúriai Döntések című folyóirat

Lezárult a vizsgálat, újra megjelenhet a Kúriai Döntések című folyóirat

A Kúria épülete (Fotó: Kúria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A vizsgálat eredményeként megállapítható, hogy a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat 2024/1. számában megjelent 3. sorszám alatti határozat közzététele szabályos volt, és megfelelt a több évtizedes szakmai szerkesztési és közzétételi elveknek” – idézte a 444.hu annak a vizsgálatnak a jelentését, amelyet azért rendeltek el, hogy kiderüljön, hogyan került bele a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat a Kúria folyóiratába.

A Kúria honlapján is elérhető jelentéshez egy elnöki tájékoztatót is csatoltak, amelyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke azt írja, a kérdések miatt rendelte el a vizsgálatot és azok miatt függesztette fel a lap szerkesztését is. „A Kúria elnökeként nem vagyok tagja a szerkesztőbizottságnak, ezért a kérdésekre saját tapasztalataim alapján nem tudtam válaszolni. A válaszokat csak igazgatási vizsgálat alapján tudom megadni. A vizsgálat a szerkesztés felfüggesztését természetszerűleg vonta maga után” – írja az elnök.

A Kúria havi folyóirata különös szerepet játszott abban, hogy napvilágra kerülhetett K. Endre elnöki kegyelmének ügye, hiszen a 2024. január 16-án megjelent számban írtak erről. Miután Varga Zs. felfüggesztette a lap szerkesztését, emiatt aggodalmát fejezte ki a Magyar Bírói Egyesület. Pénteki közleménye szerint „a folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat”.