Magyar Önkormányzatok Szövetsége: városaink kifosztása nem kormányzás

Magyar Önkormányzatok Szövetsége: városaink kifosztása nem kormányzás

Gémesi György, Gödöllő polgármester (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé – így látja a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Állásfoglalásukban bírálják, hogy a kormány diszkriminálja az ellenzéki vezetésű településeket a karácsony napján közzétett önkormányzati támogatások elosztásakor és elfogadhatatlannak tartják, hogy több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez.

Külön kitérnek arra, hogy az iparűzési adó felét januártól nem kell befizetniük a kis- és középvállalkozásoknak. A MÖSZ szerint egyértelmű, hogy ez az intézkedés a válság által sújtott vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent, veszélyezteti azonban a kulcsfontosságú közszolgáltatások – a városi tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások – biztosítását az ország számos településén. – Az, hogy a működési kompenzáció odaítélésekor a kormány a fideszes vezetésű településekkel kivételezett, nem csak azt jelenti, hogy a kormány kész lemondani több mint 2,5 millió magyar hétköznapi biztonságáról, de ez a döntés ellentétes a közvetett hátrányos megkülönböztetést tiltó törvényi szabályokkal is – közölték.

A Gémesi György gödöllői polgármester vezette szövetség egyértelművé tette elvárást is a miniszterelnök felé: az önkormányzatoknak járó támogatások ügyében is tekintse „laboratóriumnak” Ausztriát. Az osztrák kormány ugyanis már 2,5 milliárd euróval támogatta a helyhatóságok járvány- és válság elleni védekezését.

– Elvárjuk a kormánytól, hogy az önkormányzati szövetségekkel januárra tervezett egyeztetés előtt hozza nyilvánosságra az önkormányzatok kompenzálására vonatkozó javaslatát. A kompenzáció módja nem lehet más csakis átlátható és normatív, olyan, amely teljességgel mellőzi a hatalmi-politikai szempontokat és csakis az önkormányzatok működőképességét, a közszolgáltatások ellátásának biztonságát és a településeinken élő polgárok nyugodt hétköznapjait szolgálja – közölték.

Karácsony Gergely is felidézte, hogy az „ünnepek csendjébe belerondítva” a kormány hatalmas mennyiségű pénzt szórt el olyan célokra, amelyeknek semmi közük nincs sem a járvány, sem a gazdasági válság kezeléséhez, köze van viszont önző hatalmi-gazdasági érdekekhez. Jutott stadionra, a miniszterelnöki rezidencia környékére, motorsportra, a Fidesz érdekeit szolgáló alapítvány támogatásával pedig 100 milliárd forintnyi közpénzből lett magánvagyon. – A Magyar Önkormányzatok Szövetsége okkal és helyesen követel átlátható és elszámoltatható kompenzációs eljárást az önkormányzatok számára. Nem másért, csakis a településeinken élők javára, a mindenkinek járó közszolgáltatások biztonsága érdekében – közölte a főpolgármester.