Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától

Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától

Fotó: Polina Rytova/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az aszály miatt Magyarország gabonaimportra szorul, így hazánk is vásárol terményt Ukrajnától – erről írt közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára csütörtökön. Bejegyzésének apropója az volt, hogy ma ismét gabonacsúcsot tartottak, és összehívták a vasúti fuvarozók, átrakók, a Gabonaszövetség, a MÁV, az Agrárminisztérium és a Külügyminisztérium képviselőit, „hogy minden lehetséges eszközzel segítsük az ukrán gabona vasúti kiszállítását a háborúval sújtott országból”. 

 – Mivel Európa-szerte gabonahiányt okozott az aszály, gabonaszállító kocsit pillanatnyilag gyakorlatilag lehetetlen bérelni vagy beszerezni, de problémát okoz a munkaerőhiány, kevés a megfelelő mozdony, és kevés a hely a záhonyi körzetben a vagonok tárolására. Ennek ellenére sikerült az átrakást Eperjeskén az év elejétől augusztusra nulláról csaknem 90 ezer tonnára növelnünk. Záhonyban a személyforgalomban miatt kisebb a rendelkezésre álló vasúti kapacitás, de ott is több mint 30 ezer tonna szemesterményt hoztak be – írta.

Címkék: Ukrajna, gabona