Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország katonai missziót küld Csádba

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország katonai missziót küld Csádba

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentette 2023. október 13-án, hogy katonai missziót küldünk Csádba. (Fotó: Mihály Attila/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy Magyarország 2024 tavaszán egy 200 fős katonai missziót küld Csádba, a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében. A miniszter szerint az afrikai migráció megfékezésében kulcsfontosságú szerepe van a Száhel-övezetnek, és az övezetben található Csádnak. – Amennyiben Csád is instabillá válik, akkor olyan migrációs gátszakadásnak lehetünk tanúi, amely akár további százmilliókat indíthat útnak Európa felé – tette hozzá.

Emellett a Hungary Helps program szervezésében humanitárius, illetve mezőgazdasági fejlesztési segítséget is kap majd a közép-afrikai ország. A pontos határozat elvileg jövő héten kerül majd a nyilvánosság elé. Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy egy önálló katonai jelenlétet biztosító misszióról van szó, amely együtt fog működni az országban lévő francia és amerikai csapatokkal.

Korábban Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség Vezérkarának főnöke beszélt arról, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek, majd jelezte, hogy ennek tükrében vizsgálta a Magyar Honvédség a Száhel-övezetben történő szerepvállalást.