Orbán terve az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században

Orbán terve az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiemelt stratégiai együttműködést kötött Magyarország és Törökország, az erről szóló dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn írta alá Budapesten. Orbán Viktor az aláírást követően sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „a nagy terv az az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században”.

A magyar kormányfő az együttműködésről azt mondta, hogy ez a diplomácia nyelvén a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki. Orbán Viktor szólt arról is, a magyarok az előző századot elvesztették, és most az a terv, hogy a 21. századot nem elveszítik, hanem megnyerik és ehhez keresik a szövetségeseket. A kiemelt stratégiai státusz erről szól – közölte az MTI beszámolója szerint. Orbán Viktor bejelentette: Magyarország uniós elnöksége során mindent megtesz annak érdekében, hogy modernizálják az EU és Törökország közötti vámuniót és a vízumliberalizáció ügyében is támogatja Törökországot.

A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva kiemelte: a kereskedelmi áruforgalom mértékét az elmúlt több mint 10 évben megkétszerezték, 500 török vállalat dolgozik Magyarországon és 100 magyar cég Törökországban. Hozzátette: a magyarországi török befektetések folyamatosan, számban és értékükben is nőnek, és ezeket új területekre is kiterjesztették, így többek között vasútfejlesztési és hadiipari megállapodást is kötöttek. A magyar kormányfő Törökország szerepét hangsúlyozta Magyarország biztonsága és energiabiztonsága szempontjából is. Úgy fogalmazott: Magyarország nincs biztonságban Törökország nélkül, a Magyarországot fenyegető migrációt Törökország nélkül nem tudjuk megfékezni.

Kitért arra is, hogy az ukrán-orosz háborúban Törökország az egyetlen, amelyik eddig eredményt tudott elérni a béketeremtés és megállapodás terén gabonaügyben, illetve most vette át Törökország a KFOR erők parancsnokságát is, ahol 465 magyar katona szolgál. A kormányfő az energiabiztonságról szólva közölte: megállapodtak abban, hogy nemcsak szállítanak majd Törökországon keresztül földgázt, hanem vásárolnak is Törökországtól. Jelezte: fejlesztik a két ország egyetemei közötti együttműködést is, 200 magyar állami ösztöndíjat adnak török diákoknak, és miután a diplomáciai kapcsolatokat száz évvel ezelőtt vették föl, a következő évet a kulturális évadnak szentelik, a 2025-ös évet pedig magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítják.
    A rövidtávú program konkrét, a középtávú programok vonzóak, stratégiai ügyekben és történelmi léptékben pedig a két ország között cél- és szándékegyezés van – összegzett a kormányfő, aki szerint olyan magas szintre emelik a két ország közötti kapcsolatokat, „amilyen magasságban korábban még nem jártunk”.

 

A török magyar kapcsolatok barátiak, mesze nyúló gyökerekkel, és mindkét félben megvan a szándék azok bővítésére – hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan. Kiemelte: nagyon erősek a történelmi szálak, akárcsak a kulturális összetartozás, majd örömét fejezte ki, hogy Magyarország megfigyelő tagként jelen van a Türk Tanácsban. Megjegyezte: a felek ösztönözni kívánják az egymás országában tett befektetéseket, akárcsak azt, hogy cégeik harmadik államban közösen ruházzanak be, valamint a védelmi és az energiaipar területén tovább kívánják mélyíteni együttműködésüket. Recep Tayyip Erdogan megemlítette: Törökország teljes mellszélességgel támogatja Magyarországot abban, hogy sikeres soros európai uniós elnökséget bonyolítson le. Az erőszak nem hoz megoldást – fogalmazott a török államfő, emlékeztetve arra, hogy hazája Ukrajnában diplomáciai megoldásra fókuszál a kezdetektől fogva, valamint mindent megtesz azért, hogy mielőbb véget érjen a gázai erőszak, és a felek tűzszünetet írjanak alá.

A török elnök, aki Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnökkel közös politikai nyilatkozatot írt alá Magyarország és Törökország közötti kiemelt stratégiai partnerségről. Emellett magyar és török miniszterek is megállapodásokat írtak alá egyebek között a szociális szolgáltatásokról, a magyar-török innovációs évről, kutatás-fejlesztésről, valamint honvédelmi és külügyi együttműködésről, nukleáris energetikai együttműködésről, a polgári veszélyhelyzet terén folytatott együttműködésről, valamint az audiovizuális politika és a kormányzati kommunikáció terén történő együttműködésről is. A sajtótájékoztatóra egyébként a független sajtót nem hívták meg és kérdezni sem lehetett senkinek. A tájékoztatón nem került szóba az sem, ami a két kormányban közös, vagyis a svéd NATO-csatlakozás blokkolása – írta meg a 444.

Ajándék ló és autó

Már Szijjártó Péter is arról beszélt, amikor a budapesti repülőtéren fogadta a hazánkba érkezett Recep Tayyip Erdogant, hogy kiemelt stratégiai partnerségi szintre emelik Törökország és Magyarország kapcsolatrendszerét.

A török elnök Budapestre érkezése után a Hősök terére ment, ahol megkoszorúzta a magyar hősök emlékkövét, majd a Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnökkel is tárgyalt négyszemközt. A Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a magyar államfő a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, valamint az energiabiztonság szempontjából, de fontos szerepe van az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is. A NATO is szóba került, a két elnök az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett. Itt a közlemény nem tért ki arra, hogy Svédország csatlakozásáról hogyan vélekedtek, hiszen már csak Magyarország és Törökország, amely nem ratifikálta a lépést.

Az állami hírügynökség délután már Orbán Viktorral közös fotókat is közreadott. A miniszterelnök is posztolt, mégpedig egy különös gesztusról. – Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek – így fogalmazott a Facebook-ra kitett posztjában, amin az látszik, hogy egy lovat fogva fogadja Recep Tayyip Erdogant. Főúr a ló neve, ez már korábban kiderült és annyit tudni még róla, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje.

Úgy tűnik, a viszonzás sem volt mindennapi. – Ez jó üzlet volt. 1 lóerőért cserébe 435. Isten hozta, Erdogan elnököt Magyarországon! – írta a magyar kormányfő és megosztott egy fotót egy autóról.

Napközben Mehmet Zahid Sobaci, a TRT török állami médiaszolgáltató elnöke és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója együttműködési megállapodást írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A török elnök a Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünneplő, egy teljes éven át tartó magyar-török kulturális évad megnyitóján is részt vesz majd este a Művészetek Palotájában. A politikus érkezése miatt a főváros számos helyen lezárásokra kell készülni, a rendőrség részletes beszámolóját és térképét elérhetik itt. A Karmelita kolostor közeléből mindenesetre eltűntek a kordonok, erről Gelencsér Ferenc, a vasrácsokat rendre lebontó Momentum elnöke egy fotót is megosztott a Facebook oldalán.