Már épül a 78 milliárdos sportcsarnok a Népligetben, de látványterv még nincs

Már épül a 78 milliárdos sportcsarnok a Népligetben, de látványterv még nincs

A O2 stadion Londonban négy évig épült. A budapesti kézilabdacsarnokra már nincs ennyi idő (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas építkezés zajlik a Népligeti buszpályaudvar mögött, a betonpillérek már állnak, a helyszínen négy óriásdaru dolgozik. A 444.hu arra volt kíváncsi, hogyan fog kinézni a Papp László Arénánál is jóval nagyobb, 18 ezres sportcsarnok. A befejezési határidő ugyanis nagyon szoros, 2022-ben már ez az egyik beígért helyszíne a közös magyar–szlovák férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. Igaz, a látványterv sem minden, hiszen a 2017-es vizes világbajnokságra épülő uszoda látványtervéből is valami egészen más lett a végeredmény.

Megkeresésükre a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) közölte: látványterv nincs, és csak az év második felében lesz. Mégpedig azért, mert folyamatosan dolgoznak a terveken.

Mint írják, „a határidő tartása érdekében kiemelten fontos, hogy a kivitelezési munkálatok folyamatos haladjanak.  A Fővállalkozó ezért – a megkötött szerződésnek megfelelően – már a kivitelezés kezdete óta, a modern, rövid határidőkkel dolgozó építőiparban gyakori, úgynevezett design&build konstrukcióban, azaz »gördülő tervezéssel« végzi a munkát. Ez az építkezés jelen fázisában azt jelenti, hogy a helyszíni kivitelezés előrehaladása mellett párhuzamosan zajlik a homlokzat külső jegyeinek, azaz a látványterv markáns, meghatározó elemének véglegesítése. A végleges terv és a hozzá tartozó látványtervek 2020 második fél évében kerülnek leszállítása, a végleges látványterveket ezt követően tesszük közzé.”

A kézilabda Európa-bajnokságra tervezett gigacsarnokot 2021 novemberében kellene átadni. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést a Market Zrt. nyerte el 78,7 milliárd forintért, amely mindössze 20 millióval volt olcsóbb Mészáros Lőrincék ajánlatánál.