Marad a tíz fok alatti hőmérséklet

Marad a tíz fok alatti hőmérséklet

Zivatarlánc felhőzete Nagykanizsa felett 2020. március 3-án, képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délelőtt országszerte felhőtlen égre van kilátás, majd a déli óráktól gomolyfelhők képződnek, amelyekből elsősorban az ország északi felében alakulhat ki zápor, hózápor, egy-egy helyen hózivatar is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi előrejelzéséből. Mint írják: a többfelé élénk északi, északkeleti szél már csak az Alföldön erősödhet meg időnként. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 0 és -5 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben és a hidegre hajlamos helyeken -5, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 10 fok között alakul.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép szerint kedden front nem lesz térségünkben, de a fagyos reggel és a hidegebb idő miatt a hidegfrontra érzékenyek körében tünetek előfordulhatnak. Emiatt görcsös panaszok, kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, sajoghatnak ízületeink a hajnali, reggeli órákban. Napközben a melegedő levegő hatására a fokozottan érzékenyek körében vérnyomásproblémák előfordulhatnak. A szelesebb tájakon élők körében fejfájás, nyugtalanság, ingerlékenység is jelentkezhet, romolhat a hő- és komfortérzet. A naposabb időben javulhat hangulatunk, közérzetünk.

A közlekedésmeteorológiáról szólva kedden elsősorban északon, északnyugaton és nyugaton fordulhatnak elő napközben futó záporok, hózáporok, így ezeken a tájakon számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra. Az északi-északkeleti szelet többfelé élénk, délkeleten és záporok környezetében erős lökések kísérhetik, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Záporok, hózáporok környezetében átmenetileg romolhatnak a látási viszonyok, hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Ugyanankkor sok napsütésre számíthatunk, így érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Címkék: időjárás