Március táján dönthet a kormány a szakrendelőkről

Március táján dönthet a kormány a szakrendelőkről

Képünk csak illusztráció. Mike Judit háziorvos tájékoztat egy férfit, mielőtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belügyi államtitkár szerint csak március környékén születhet döntés a szakrendelőkről. Felkai László az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában beszélt arról, hogy egyelőre a felmérés zajlik, és utána dőlhet el, hogy állami kézbe vegyék-e őket. A Hvg.hu szerint az egészségügyi törvényjavaslat bizottsági vitájában került ez szóba, miután a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nyáron tiltakozott az államosítás ellen. A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, tehát a fideszesek támogatásával döntött úgy, hogy egyelőre maradjanak meg az intézmények az önkormányzatoknál.

Felmerült az is, hogy valóban át kell-e majd költöztetni a betegeket az elfekvőkből szakápolási központokba, ezzel magasabb díj megfizetésére kötelezve őket. Az ellenzék kérdésére az államtitkár úgy válaszolt, hogy azokon a helyeken jobbak a körülmények, azt meg kell fizetni. De elmondása szerint erőszakkal nem költöztetnek át senkit.

Rákérdeztek arra a kormányrendeletre is, mely szerint a szociális intézmények a háborús veszélyhelyzet idején eltérhetnek a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől. Felkai erre azt felelte, ez a nem állami intézmények megmentését szolgálja. Azok fenntartói számára ugyanis kigazdálkodhatatlanok a megnövekedett közműszámlák, télen így működésképtelenné válhatnak. Így átmenetileg felmentést kaptak.